Furiën

Mythologie

De Furiën of Erinyen waren de krachten van de wraak, gepersonifieerd door drie onsterfelijke godinnen. In het matriarchale pre-hellenistische Griekenland straften deze wraakgodinnen iedereen die een familielid doodde. In Aischylos’ toneelstuk Oresteia doodt Orestes – de zoon van Klytaimnestra en Agamemnon – zijin moeder, waarmee hij zich de woede van de Furiën op de hals haalt. 

Als zijn proces is een impasse terechtkomt, moet Athene, de godin van de wijsheid, de beslissende stem uitbrengen. Daarmee ontloopt Orestes zijn straf voor de moedermoord. De ontevreden Furiën echter zweren wraak. Athene verzoent hen door hun speciale vererings-rituelen te beloven. Ze worden vervolgens de Eumeniden genoemd, de ‘welgezinden’.

Betekenis

De Furiën zitten je op je huid omdat jij en/of een dierbaar persoon in een crisis verkeren. Je kunt nu je heelheid voeden door om hulp te vragen. Het maakt niet uit of die uit de menselijke, de dierlijke of de spirituele wereld komt. Op dit kritieke moment van onbalans, ondermijnende stress en instabiliteit heb je hulp nodig. 

Benoem het soort crisis waarin je verkeert. Als hij van psychologische aard is bel dan een hulplijn en maak een afspraak met een psycholoog. Als je crisis te maken heeft met je financiën of je baan, zoek dan financiële steun of ga praten met de beroepskeuzeadviseur. Als hij te maken heeft met je gezondheid, ga dan naar een arts. 

Het is belangrijk dat je de hulp en de steun krijgt die je nodig hebt, omdat je jezelf in deze situatie niet kunt helpen. Doe iets. Of vraag een vriend(in) of een geliefde of hij/zij het voor je wil doen. Als jij in een crisis verkeert, werkt dat ook door in de levens van je dierbaren. Voel je daar niet schuldig over en probeer ze niet te helpen. 

Wees egoïstisch. Laat hen hun eigen crisis maar oplossen: jij hebt de jouwe. De Furiën zeggen dat crisis versnelde groei/transformatiemomenten zijn die nieuwe mogelijkheden met zich meebrengen. Maar eerst moet je door die crisis heen, en daarbij heb je hulp nodig.

Ritueel

Het moment om dit te doen, is het hier en nu. Je kunt niet wachten op de ideale omstandigheden. Gebruik dit ritueel om jezelf wat ademruimte te geven terwijl je met je crisis danst. De cocon kun je zo vaak doen als je wilt.

Ga zitten of staan waar je wilt. Doe je ogen dicht. Adem diep in en adem zachtjes uit. Voel of zie hoe je omsloten wordt door een cocon die gemaakt is van voedzaam, aangenaam materiaal. Hou je van katoen of zijde? Of juist misschien van lamswol of een dekentje van je lievelingsbloemen? Het kan zelfs een cocon van roze licht zijn of van je favoriete kalmerende geluiden.

Zodra je in die cocon bent gewikkeld, vul je hem met de liefde van de mensen die van je houden, en als je wilt ook met dieren, planten, stenen, de godin, bomen, de lucht, het heelal. Als je cocon eenmaal vol is, laat je de liefde en de koestering van je cocon doordringen tot in al je cellen. Voel hoe je de taak die je te veel is, overgeeft aan de godin. Adem rustig in de geborgenheid van je cocon tot je je vervuld voelt.

Adem als je zover bent diep in en adem zachtjes uit, doe je ogen open en stap uit je cocon. Je kunt ook blijven zitten terwijl je je taken in het leven doorneemt. Als je eruit stapt, kun je altijd meteen weer teruggaan door diep adem te halen en de cocon om je heen te voelen of voor te stellen.