Gleda

Mijn naam is Gleda, wat IJslands is voor ‘zij brengt geluk’. ik wil deze naam graag alle eer aandoen door duurzaam, bevrijdend geluk te brengen. kom, laten we naar de sterrenwacht gaan, dan zal ik u over mijn soort geluk vertellen.

Geluk houdt voor iedereen iets anders in, zoals een afzonderlijke ster tussen ontelbare andere sterren altijd enig in zijn soort blijft. Wie herkent welke ster de zijne is, kan zich er altijd op oriënteren. Een eigen ster staat symbool voor de hoop dat men de weg nooit zal kwijtraken, hoeveel andere wegen hem ook kruisen. 

Bij het zien van een vallende ster gaat er, naar de mensen beweren, een wens in vervulling. Ik heb nooit kunnen ontdekken waar dit bijgeloof vandaan komt. Een vriendin uit het land van de mensen zei me ooit dat zij vreugde als een lichtflits in haar haar kon ervaren en ene wolf heeft mij eens verteld dat een vallende ster de geboorte van een nieuw wolvenwelpje aankondigde. misschien is een vallende ster ook wel daarom iets speciaals, omdat deze de vaak bedrieglijke duisternis met haar lichtschijnsel oplicht, wat het effect van een persoonlijke groet heeft. Ook dat is tenslotte een aspect van de hoop.

Ik zeg heel gewoon tegen mezelf: wanneer de wens van iemand anders erdoor in vervulling gaat, loont het dan niet de moeite om een kleine ster van zichzelf uit de hemel te laten vallen? Ik denk vaak aan de oude zinsnede dat me er goed over moet nadenken wat men wil, want de wens zou wel eens in vervulling kunnen gaan. Zoals bijna iedereen, heb ik ook wel eens onverstandige wensen die ik impulsief, gedachteloos of ronduit egoïstisch uit. Juist voor dit soort wensen moet men oppassen, want de vervulling ervan brengt meestal weinig vreugde. 

Wensen die ik daarentegen tot mijn persoonlijke ster richt, hebben me vaak geluk gebracht. Ik wil hoop en optimisme schenken en elke wens die me een stukje verder op deze weg brengt, is goed. Ik geef graag veel van mezelf en meestal krijg ik ook veel terug, zoals bijv. warmte en steun. Op de sterrenhemel letten betekent overigens ook over de rand van mijn bord kijken – tot aan de horizon. Hoe verder de horizon van deze rand van mijn bord verwijderd is, hoe groter de angst wordt voor dat wat me te wachten staat. 

Helaas heb ik niet alleen mooie ervaringen opgedaan: mensen met wie ik mijn magie delen wilde, hebben dat uitgebuit, de magie voor doeleinden misbruikt die andere schade brachten en zich zonder tegengift van me afgewend. Zo belemmert angst mij vaak om mijn ster consequent te volgen. Maar gelukkig voegen mijn energieën zich telkens weer tot een mooi en harmonieus geheel samen – als een sterrenbeeld. Het is mijn sterrenbeeld dat me op mijn weg van de hoop verder brengt.

©Loes Raaphorst 05/2005