Godinnen in elke Vrouw – een nieuwe psychologie van de vrouw

2-3 werkdagen 
Pocket | 464 Pagina’s | Uitgeverij Muntinga | 2000 
ISBN: 9789041701930

 bol.com Partner

Persoonlijke ervaring:

De titel van dit boek trok mij direct aan toen ik het in de winkel tegenkwam. Als Reikimaster behandel ik alleen vrouwen, juist omdat ik ervan uit ga dat vrouwen heel gecompliceerd in elkaar zitten en een specifieke benadering nodig hebben. Al vanaf het eerste hoofdstuk werd ik getroffen door de uitleg van Jean Shinoda Bolen. Waar Freud het alleen maar over ‘penisnijd’ kan hebben als hij over vrouwen schrijft, en Jung in het gunstige geval niet verder gaat dan de archetypen, maagd, moeder, wijze vrouw, laat Jean zien dat vrouwen veel en veel meer zijn dan een man zonder piemel. 

Er zijn veel moderne boeken verschenen waarin eindelijk duidelijk wordt gemaakt dat aanvankelijk niet een God, maar een Godin vereerd werd. Denk maar even aan De Da Vinci Code van Dan Brown! Onder invloed van de kerk is het aanzien van de vrouw volledig teniet gedaan. Waren de vrouwen eerst nog gelijk aan de mannen, (de Keltische samenleving liet dat zien), in de middeleeuwen en zelfs nog veel later werden vrouwen op de brandstapel gegooid als men maar enigszins vermoedde dat ze meer in hun mars hadden dan de gemiddelde dorpsgek. 

Onder invloed van het opkomende feminisme in de jaren zestig van de vorige eeuw, heeft Jean Shinoda Bolen haar ideeën omtrent vrouwelijke archetypen omschreven. Ze is daarin heel volledig en alhoewel ik beslist géén feministe ben, kan ik mij geheel vinden in haar logica. Tijdens het lezen over Artemis was het overduidelijk dat mijn jongste dochter onder invloed van het archetype Artemis staat. Mijn moeder was een Athena vrouw met Hera invloeden. Zelf ben ik een op en top Demeter, met misschien wat Aphrodite invloeden. 

Nu zal men misschien denken.. aha.. okee… makkelijk.. geef een archetype maar de ‘schuld’ van bepaalde eigenschappen. Uiteraard is het niet zo eenvoudig. Maar het verklaart wél veel en als je je bewust wordt van bepaalde karaktereigenschappen én hun voor én nadelen, is het wel mogelijk om andere karaktereigenschappen wat meer te activeren. Hoe dat moet, staat óók in dit boek 🙂 

Helaas ben ik nog geen boek tegengekomen over goden in elke man 🙂 Wat misschien wel een heel goed idee zou zijn, want zeg nou zelf, niet iedere man is ‘alleen maar’ een jager, toch? Maar na enig zoeken blijkt gelukkig dat Jean Shinoda Bolen ook hierover een boek geschreven heeft. 

Beschrijving:

De onafhankelijke Artemis, de sensuele Aphrodite, de spirituele Hestia: herkent u zichzelf in een van deze typen, misschien deels, misschien in een combinatie ervan? Jean S. Bolen laat een nieuwe psychologie van de vrouw zien op basis van Jungs archetypen en de kleurrijke vrouwbeelden uit de klassieke mythologie. Haar inzichten nodigen uit tot een inspirerende ontdekkingsreis, niet alleen door uw eigen persoonlijkheid maar ook door die van anderen. ‘Een zeer boeiend boek. ie kunt een psychologisch portret van jezelf maken, waaruit valt af te lezen wat je in jezelf moet activeren om tot bloei te komen.’ 

Elsevier

Overzicht van de zeven Godinnen

 Godinnen in elke vrouw
bol.com Partner

 ©Loes Raaphorst 03/2006