Godinnen-Reiki – Reiki alleen voor Vrouwen dus 🙂

Geruime tijd geleden heb ik de beslissing genomen om mij te specialiseren in Reiki voor vrouwen. Mannen en vrouwen zitten nu eenmaal anders in elkaar én hebben niet dezelfde problemen. Het is niet voor niets dat van alle mensen met een Burnout of Depressie het merendeel vrouw is. Vroeger was het rollenpatroon tussen man en vrouw heel duidelijk. De man ging jagen en de vrouw bleef achter. De man ging werken, de vrouw bleef thuis. Het was heel duidelijk; de grenzen waren goed afgebakend en een ieder hield zich daar perfect aan. Men kende ook zijn eigen grenzen en juist dáár ligt een hele belangrijke oorzaak van de moderne aandoeningen ten gevolge van stress. 

Reiki betekent in de Westerse wereld vaak: genezing door handoplegging. Leuk, aardig, maar het klopt niet helemaal. Het ‘genezende’ effect komt niet van de behandelaar, maar door het zelfherstellend vermogen van het lichaam onder invloed van energie. Als lichaam en geest in perfecte harmonie zijn, in balans zijn, is er geen sprake van stress. In zo’n ideale situatie worden grenzen niet overschreden, en worden de grenzen ook niet opgezocht. Men luistert dan goed naar zichzelf. Vooral vrouwen hebben er echter een handje van om zich snel in het rollenspel van het leven te begeven.

Mannen zijn eenvoudiger. Ze zijn in de eerste plaats man en blijven dat in welke situatie ze zich bevinden. Vrouwen zitten veel ingewikkelder in elkaar; ze kunnen vrouw zijn, maar ook echtgenote, dochter, moeder, werkende vrouw, huisvrouw, buurvrouw, minnares, verleidster, collega of hartsvriendin. Ze spelen met het grootste gemak de ene na de andere rol. Het probleem komt ook pas om de hoek kijken op de momenten dat er meer dan één rol tegelijk van ze geëist wordt. 

Waar mannen nog aan planning doen, als het om rolverdeling gaat (op dins en donderdagen zijn ze meer vader dan op andere dagen, omdat ze dat zo afgesproken hebben), schieten vrouwen verschrikkelijk door. Ze kunnen bijvoorbeeld hun moederrol niet loslaten als ze op het werk zijn; voelen zich tekort schieten als echtgenote als ze moe uit hun werk komen en vinden zich per definitie de slechtste hartsvriendin die er bestaat, omdat ze alwéér hun maandelijkse afspraak moeten verzetten.

Elke rol die ze spelen willen ze voor de volle 100% doen. Ze eisen dus veel te veel van zichzelf én geven hun grenzen niet aan. Ze overschrijden hun eigen grenzen aan de lopende band. Kunnen ze dus toch maar één ding tegelijk? Kunnen ze net als mannen dan toch maar één pet tegelijk dragen? Laten ze toch stoppen met die petten-parade!

Vrouwen zouden zich hun echte zelf weer eens moeten herinneren. Een vrouw is niet of het één of het andere type. Ze zijn één geheel, met heel veel verschillende kanten, waar aan toegegeven zou moeten worden. Mannen zijn macho’s en veel vrouwen lachen hierom, maar eigenlijk zouden we een voorbeeld aan de mannen moeten nemen. Mannen zijn altijd zichzelf. Er worden grapjes over gemaakt: mannen blijven kinderen. 

Geef ze een computerspelletje en ze kunnen zich nog net zo vermaken als dat ze 10 jaar waren. Mannen blijven pubers: geef ze een paar biertjes en de onderbroekenlol uit hun schooltijd is weer terug. Mannen blijven jagers: geef ze een leuke vrouwelijke collega en hun jachtinstinct is weer helemaal terug. Kortom: mannen reageren vaak nog heel primair; ze volgen hun gevoel en schamen zich daar niet voor.

Vrouwen kunnen hier een voorbeeld aan nemen. Wanneer is het voor het laatst geweest dat je buiten gehinkeld hebt, omdat je vrolijk was? Wanneer heb je luidkeels gezongen omdat er een liedje in je hoofd zat? Is het niet zo dat vrouwen veel en veel meer ‘doen wat hoort’ in plaats van doen wat prettig voelt? Mijn man maakt wel eens een grapje; als ik uit m’n slof schiet en zeg: Jezus wat een toestand. Dat reageert hij met: jij mag gewoon Lex zeggen 🙂

Mannen zien zichzelf als volmaakt, perfecte wezens in tegenstelling tot vrouwen die vaak het gevoel hebben tekort te schieten, niet toereikend te zijn. Het wordt hoog tijd dat vrouwen de godin in zichzelf weer gaan herkennen. We hebben zoveel kanten, goede en minder goede kanten in ons. Het is belangrijk dat alle kanten geïntegreerd worden in ons leven. Ons zelfbeeld wordt nog te veel bepaald door wat de ‘mode’ is. 

Mannen maken zich daar over het algemeen veel minder druk om; als het lekker ‘zit’ is het al snel goed. Om over de ‘lijn’ helemaal maar te zwijgen. Natuurlijk is het niet gezond om veel overgewicht te hebben, maar slaan we niet erg makkelijk door? Hoeveel vrouwen maken zich niet druk om een paar pondjes. Ze hongeren zichzelf letterlijk uit en gaan voorbij aan erfelijke factoren. Echte schoonheid zit toch van binnen??

Wat kan Reiki dus voor vrouwen betekenen? Het is een weg van zelfontwikkeling, om tot volledige acceptatie van zichzelf te komen. Liefde voor de medemens kun je pas opbrengen als je liefde voor jezelf voelt. Reiki leren doe je niet voor een ander, dat doe je voor jezelf. Het in balans brengen van al je persoonlijkheden, al je emoties, al je gevoelens, zorgen ervoor dat je een heel mens wordt. Iemand die geen rol meer hoeft te spelen, maar iemand die gewoon altijd zichzelf is. 

©Loes Raaphorst 05/2005