Gyhldeptis

Mythologie

Gyhldeptis, de ‘vrouwe van het hangende haar, is de bosgodin van de Tlingit- en Haida-volken uit het noordwesten van Noord-Amerika. Voor haar volk was zij de bemoste, afhangende takken van de ceder. Toen haar volk werd bedreigd door de vernietigende maalstroom Kaegyihl Depgeesk, die schepen opat, riep ze alle natuurkrachten van de kust bijeen en ze maakte een weelderige maaltijd voor hen klaar. Verrukt als ze daarover waren, stemden ze allen in om met haar samen te werken. Zo kon Gyhldeptis hun energie bundelen en de maalstroom in een rivier veranderen. 

Betekenis

Gyhldeptis glipt je leven binnen om je te vertellen dat jouw weg naar heelheid nu via de synthese voert. Het is tijd om alle verschillende delen, alle tegenovergestelde stukken, samen te voegen tot één gaaf zelf, tot jou. Op dit punt in je leven kamp je misschien met conflicten of tegenstrijdigheden. Die moet je oplossen om eenheid te creëren. Misschien versnipper je je energie, je levenskracht, in te veel verschillende richtingen of misschien heb je wel honderden ijzers in het vuur. 

Het wordt tijd dat je de rode draad vindt die je nu het best kunt gebruiken. Gyhldeptis zegt dat je door te luisteren naar alle verschillende stukjes, al die uiteenlopende delen van je (zoals je gezin, je gemeenschap, je partner), je precies datgene kunt horen en geven wat nodig is om heel te worden. Heelheid ontstaat wanneer alle delen gerespecteerd en gehoord worden, als alle delen worden samengebracht tot één geheel. De grootste bijdragen aan het geheel liggen vaak verscholen in de meest ongelijksoortige delen. 

Ritueel

Kies een moment waarop je niet gestoord zult worden. Ga ontspannen zitten of liggen met een rechte rug en doe je ogen dicht. Adem diep in en adem weer uit terwijl je sist als een slang. Adem opnieuw diep in en adem uit terwijl je ‘haaa’ zegt. Adem opnieuw diep in en adem bij het uitademen alles uit dat je nog kwijt wilt. Voel of zie een tunnel voor je. Het kan een bestaande zijn of een die je je inbeeldt. Het kan een natuurlijke zijn of een die door mensen is gemaakt.

Adem diep in en stap bij het uitademen de tunnel binnen. Hij is warm en goed verlicht en je gaat naar beneden, steeds dieper en dieper, almaar dieper. Je voelt je prettig; je voelt je door en door ontspannen terwijl je dieper en dieper gaat. Aan het eind van de tunnel zie je licht. Je stapt vanuit de tunnel de onderwaterfeestzaal van Gyhldeptis binnen. 

Ze komt je bij de ingang tegemoet en nodigt je een grote eetzaal binnen. Deze is rijk voorzien van voorwerpen uit de natuur. Er is voor veel mensen gedekt, maar jij bent de enige gast. Gyhldeptis laat je op een ereplaats zitten. Ze vertelt dat dit een feest is ter ere van jou, de andere plaatsen zijn voor alle delen en stukjes van jezelf. Ze vraagt je om al je delen binnen te roepen en dat doe je. Je delen komen en nemen plaats. Sommige zul je herkennen, anderen zullen je verrassen, of misschien ken je geen van alle.

Nu alle stoelen aan tafel bezet zijn, vertelt Gyhldeptis dat dit een magisch feest is waarbij al je delen worden gevoed met wat ze nodig hebben opdat je kunt versmelten tot één zelf. Ze laat ieder deel vragen om wat hij nodig heeft. Het eerste deel haalt diep adem en vraagt om wat het nodig heeft. Dat verschijnt, en het wordt opgegeten, geaccepteerd en geïntegreerd. Jij bent de laatste die vraagt om wat je nodig hebt. Het verschijnt en je eet het op.

Je voelt een stoot, een elektrische stroom van heelheid, van compleetheid door je heen gaan. Je staat op en al je delen komen een voor een naar je toe. Je omhelst ze en ze worden deel van jou. Je voelt je fantastisch, vitaal, gesterkt, gecenterd in je lichaam. Heel. Je bedankt al je delen en brengt ook dank aan Gyhldeptis. Ze bedankt jou voor je komst en leidt je naar de deur.

Je gaat de tunnel weer binnen en je reist omhoog, steeds hoger en hoger en je voelt je sterk, krachtig en heel. Hoger en hoger gaat het, tot je bij de ingang van de tunnel komt en je eruit stapt. Je ademt diep in en bij het uitademen keer je terug in je lichaam. Als je zover bent, open dan je ogen. Welkom terug!