Hekate

Mythologie

Hekate wordt door sommigen als een Thracische maangodin beschouwd en door anderen als een godin van vroedvrouwen, geboorte, vruchtbaarheid, nieuwemaan, magie, rijkdom, onderricht, ceremoniën en de Onderwereld, van voor de antieke Griekse tijd. Ze werd vereerd op plaatsen waar drie wegen kruisten, je kon haar tegenkomen tijdens nachten van nieuwemaan, samen met haar roedel honden. De mensen lieten offers voor haar achter op driesprongen en kruiswegen. Als oude vrouw vormde ze een drie-eenheid met Persephone (meisje) en Demeter (moeder). 

Betekenis

Hekate komt bij je op het kruispunt wanneer je een keuze moet maken. Het is vaak niet gemakkelijk om keuzes te maken. De uitdagingen die daarmee gepaard gaan vergen het uiterste van het vertrouwen van degen die voor de keuze staat. Hekate zegt dat je moet afstappen van het idee dat er goede of verkeerde keuzes zijn: je hebt gewoon keuzes. Heb je een keuze uitgesteld omdat hij te moeilijk of in alle gevallen negatief leek? Roept hij angst voor het onbekende bij je op? Lijkt het beter en/of gemakkelijker om alles bij het oude te houden? 

Soms moet je keuzes maken terwijl je er nog niet klaar voor bent. In zulke gevallen kun je je heelheid voeden door te accepteren waar je staat en je over te geven. Vertrouw erop dat je zal kunnen kiezen als de tijd er rijp voor is. Gun jezelf tijd en ruimte. Zet jezelf niet onder druk en neem jezelf niks kwalijk. Je hebt nu voeding nodig. Als je je overgeeft, zul je plotseling inzien wat je nodig hebt. Hekate spoort je aan om het onbekende te omarmen. Wat je ook kiest, het zal je iets kostbaars brengen dat je kunt gebruiken op je weg naar heelheid. 

Ritueel

Kies een rustig moment waarop je niet gestoord zult worden. Ga ontspannen zitten of liggen met een rechte rug. Sluit als je er klaar voor bent je ogen. Adem diep in en adem langzaam uit. Adem opnieuw diep in en laat bij het uitademen je lichaam van je afglijden alsof je zijden kleren uittrekt, en laat het als een plasje aan je voeten liggen. Haal nog eens diep adem en zie of voel hoe Hekate, de oude vrouw, de grijze godin, voor je staat. Ze steekt haar hand naar je uit en je pakt hem aan.

Ze ziet een pad en jullie stappen er samen op. Het is van zwarte steen, van grote brokken obsidiaan, en het leidt je kronkelend naar beneden. Dieper en dieper gaat het, steeds verder over de spiraal van obsidiaan tot je bij het kruispunt komt. Daar komt het pad van zwarte steen samen met een paarlemoeren pad (of witte steen) en een pad van koraal (of rode steen). 

Alle paden wenken je. Welk pad zul je kiezen? Ze zijn allemaal verleidelijk en ze beloven je stuk voor stuk iets wat je nodig hebt. Vraag Hekate of ze wil helpen bij je keuze. Ze gaat zitten op het punt waar de drie paden kruisen en gebaart je naast haar te gaan zitten. Dat doe je en je voelt de kracht van de drie paden onder je vibreren. 

Je haalt nu diep adem en voelt de vibraties in je lichaam. Ze worden sterker, als windvlagen die door je lichaam jagen. Ze wassen je schoon. Ze overspoelen je, dompelen je onder, houden je vast. De vibrerende windvlagen helpen je om alles te laten gaan, gedachten, gevoelens, daden. Hekate blijft bij je voor het geval je hulp nodig hebt. 

De winden nemen je op en je vliegt met hen mee. Ze wiegen je van links naar rechts en daarna omhoog en omlaag. Hekate vliegt met je mee. Als de winden je hoger en hoger tillen, laat Hekate je naar de drie paden onder je kijken. Zij zijn niet meer verleidelijk of verbluffend. Ze lijken klein en onbetekenend. Gewoon drie paden, drie mogelijkheden.

De wind sterft weg en je zweeft langzaam naar de grond. Het is tijd om terug te gaan. Je neemt Hekate’s hand en ze leidt je omhoog, hoger en hoger over het draaiende pad van obsidiaan. Steeds hoger gaat het, waarbij je je gesterkt en intens ontspannen voelt, en kalm en gecenterd, tot je aan het eind van het pad komt.

Hekate omhelst je en je bedankt haar voor de reis, het geschenk van perspectief en helderheid. Ze vraagt je iets en dankbaar geef je het haar. Hekate verdwijnt en je ademt diep in. Bij het uitademen keer je terug in je lichaam. Haal nog eens diep adem en open, als je zover bent, je ogen. Welkom terug!