Heksen – witte magie – negatief?

Er bestaat een archetypisch beeld van een heks, wat we allemaal kennen… een kromme oude vrouw, met een lange neus en een pukkel op haar kin… met een beetje goede wil komt iedereen ook nog met een zwarte puntmuts én een bezemsteel op de proppen. Klopt wel zo ongeveer hè?

Dit is het beeld wat over de hele wereld overal hetzelfde is, maar wat absoluut zijn oorsprong heeft in de vele sprookjes en legendes. Als Reiki master heb ik veel geleerd over levensenergie, het universum, de natuurkrachten. Men weet ook dat ik een voorliefde heb voor Godinnenkaarten. Als je dan de nodige boeken leest over het ontstaan van het universum, de opkomst van verschillende religies, dan blijkt altijd maar weer dat de eerst bekende godheid een Godin was. 

Door de opkomst van het Christendom is de vrouw enorm naar de achtergrond verdrongen. Bij de Kelten bijvoorbeeld, waren man en vrouw absoluut gelijk!! Het Christendom heeft alles veranderd. De wereld als het ware op z’n kop gezet. Geleerden waren ineens alleen nog maar mannen, kunstenaars waren alleen nog maar mannen, heersers waren alleen nog maar mannen en godinnen verdwenen om plaats te maken voor goden, of God of hoe je het goddelijke ook wilt noemen, maar de vrouw werd naar de achtergrond gedrukt. Als er nog eens een vrouw was die zichzelf niet minder achtte als een man, dan werd ze wel op de brandstapel gegooid…. (door hele christelijke mannen natuurlijk). 

In mijn beleving zijn mannen en vrouwen weliswaar verschillend van elkaar, maar absoluut gelijk aan elkaar. De één kan niet zonder de ander. De som van deze twee is meer dan het dubbele van elk afzonderlijk. Wicca staat heel dicht bij de natuur; aan de ene kant dicht bij de wonderen van de natuur, maar ook dicht bij de wonderen van de liefde. De liefde tussen man en vrouw is heilig en seksualiteit is niet iets zondigs zoals het Christendom ons op wil leggen. 

Als je je verdiept in de leer vanuit het Oosten, dan zie je dit ook. Yin en Yang kunnen niet zonder elkaar. Alles bestaat uit positieve en negatieve lading, anders zou het uit elkaar spatten. Het magnetisme vindt hier ook zijn oorsprong. Kortom, het zijn de krachten van de natuur die hier aan het werk zijn. 

Ik geloof niet in één God.. ik geloof in het goddelijke wat in ons allemaal aanwezig is. Zowel in mannen, als in vrouwen. We zijn allemaal onderdeel van het grote geheel, en als zodanig met elkaar verbonden. Er bestaat binnen de Wicca een hele belangrijke regel… alles wat je uitzendt, krijg je in drievoud terug. Dit principe vind je ook terug in het boeddhisme en het taoïsme. Het universum is onuitputtelijk, je kunt en mag er alles aan vragen. We zeggen alleen wel: kijk uit wat je vraagt want je zou het wel eens kunnen krijgen!!! Dit is een regel die heel belangrijk is, want je begrijpt dat elke zelfrespecterende ‘heks’ dus wel uit kijkt om iemand ellende toe te wensen, want ook dat komt 3x versterkt weer bij haar terug 🙂

Wicca en heksen kan ik dus alleen maar als zeer positief zien. Er wordt gebruik gemaakt van levensenergie én gedachtekracht. Diezelfde gedachtekracht die gebruikt wordt bij affirmaties bijvoorbeeld. Bij visualisaties, bij meditaties, bij van alles en nog wat. Als je positief over jezelf denkt, straal je positieve energie uit… en daar kun je wel degelijk gebruik van maken. 

En nee… ik dans niet in m’n blootje in het maanlicht… ik heb ook geen puntmuts en die pukkel op m’n kin is al weg sinds m’n puberteit 🙂 Maar ik geloof wel in het goddelijke in elk mens, in de natuur, en in mijzelf. Ik ben ook niet iemand die met zwart geverfde ogen rondloopt, mezelf open snijdt en overal bloed laat vloeien of arme hondjes offert bij het maanlicht!! Dat zijn allemaal ingrediënten van horrorfilms die het blijkbaar goed doen bij een onvolwassen publiek. Ja ik kan wel de buikpijn van mijn zoon laten weggaan, door simpelweg mijn handen op zijn buik te leggen. Ja ik kan ook een zeer onrustige hond of kat rustig krijgen, en ja, baby’tjes reageren heel goed op mij. Ja, mijn cliënten hebben wel degelijk baat bij een behandeling. Ik heb overal en altijd aanspraak, vaak mensen met problemen, en die voelen zich gesteund en begrepen door mij. Hoe dit komt? Heel simpel… liefde en aandacht voor diegene zelf. Niet voor hun uiterlijke verschijning, maar voor hun innerlijk. En dat… dát is dus ook wicca…. of als je wilt… die oude kruidenvrouw van vroeger, die met lavendel werkte als iemand gespannen was, of kruidnagel of salie als iets ontsmet moest worden. Het is gewoon gebruik maken van alle mogelijkheden die de natuur ons biedt. 

En nee… ik ben niet een geëmancipeerde bitch hoor…. ik geniet er nog steeds van als een man voor mij de deur openhoudt of mij in m’n jas helpt. Dus al bij al…. valt het wel mee denk ik :-))

©Loes Raaphorst 11/2005