Hestia

Mythologie

Hestia is zo’n oude godin dat je haar simpelweg kunt oproepen door een haardvuur te maken. Ze was essentieel voor de beschaving omdat ze stond voor het hart van het huis, de gemeenschap, het dorp en de stad. Zonder haar kon er niet worden gegeten, want zij was het vuur dat de ingrediënten in voedsel veranderde. Als lid van het Olympisch pantheon gaf Hestia, de oudste godin, haar zetel op om plaats te maken voor Dionysos, de god van de extase en de wijn. 

Betekenis

Hestia is gekomen om te zorgen voor haar haardvuur in je leven en vertelt je dat je je op je thuis moet concentreren. Of je nu alleen leeft, met je gezin of met vrienden, het wordt tijd dat je thuis voorop komt te staan. Misschien woon je in een huis dat geen thuis voor je is of met mensen met wie je liever niet samen zou wonen. 

Misschien is je thuis gevuld met zoveel anderen dat je geen ruimte voor jezelf hebt. Misschien leidt je zo’n roerig leven dat je huis geen thuis voor je is maar slechts een plaats waar je schone kleren aan trekt en slaapt. Het is tijd om thuis te komen. Hestia zegt dat je heelheid wordt gevoed als je leert om thuis te komen bij jezelf en om dan omstandigheden te scheppen die bij je passen: een thuis dat je zal voeden.

Ritueel

Kies een rustig moment waarop je niet gestoord zult worden. Ga ontspannen zitten of liggen met een rechte rug en sluit je ogen. Concentreer je op je tenen en laat je adem in je tenen komen. Voel jezelf aanwezig in je tenen. Hoe voelt dat? Breid dat bewustzijn nu uit naar je voeten en laat je adem in je voeten komen. Hoe voelt dan nu? Breid je bewustzijn uit naar je benen en adem. Ga bij jezelf na hoe dat voelt. 

Breid je bewustzijn vervolgens uit naar je bekken, je baarmoeder, je buik, je interne organen enzovoort, tot je je geleidelijk aan bewust bent geworden van je hele lichaam. Adem diep in tot in alle delen van je lichaam en voel je bij het uitademen werkelijk aanwezig en thuis in je lichaam. Blijf diep ademhalen waarbij je dit gevoel van ’thuis zijn’, dit aanwezig zijn in je lichaam ervaart. Gun jezelf alle tijd om te genieten van dit gevoel.  

Voor vrouwen die een eigen thuis nodig hebben…

Ga door, hou je ogen dicht, en zie of voel je ideale huis. Is het een appartement in een stad of een blokhut in de bossen? Is het een vorstelijk landgoed of een knus nestje? Creëer datgene waar je gelukkig van wordt, wat het ook is. Staat het te midden van formele Engelse tuinen, een veld vol wilde bloemen, een uitgestrekte woestijn of boven op een rots of een klif? Creëer een thuis op grond van wat je nodig hebt. Het kan altijd veranderen. Dit is je spirituele thuis, je thuis weg van huis, de plaats waar je thuis kunt komen wanneer je wilt. Het staat voor je klaar wanneer je het nodig hebt.