Het kleine grote verschil tussen respect en afkeuring

Het verschil tussen “ik vind” en “dat is” lijkt misschien klein, maar dat is het niet. Tussen deze twee opmerkingen zit een wereld van verschil; om maar te zwijgen van een stuk respect voor de ander. Miscommunicatie is een veel voorkomende oorzaak van meningsverschillen en ruzies. Natuurlijk is het niet erg als iemand niet dezelfde mening heeft als jij zelf. Maar het wordt vervelender als jouw mening als zijnde “onzinnig’ van tafel wordt geveegd! Toch gebeurt dit aan de lopende band en veel mensen hebben helaas niet eens in de gaten hoe erg ze de ander hiermee kwetsen. 

Hoe vaak gebeurt het niet dat je binnen een relatie tegen iemand zegt: “ik vind deze film niet zo leuk”. Wanneer de ander reageert met: “Ik wel hoor”, is er niets aan de hand. Maar als de ander reageert met: “dat is volslagen idioot, die film is goed”, dan wordt jouw mening dus helemaal van tafel geveegd. Sterker nog, je krijgt meteen het etiketje ‘idioot’ opgeplakt! Wanneer je daarna reageert, met: “waarom zeg je nu dat het idioot is, dat ik dat zeg”, dan wordt dat vaak nog erger gemaakt door de reactie van de ander: “het is niet alleen idioot, je bent stapelgek dat je die film niet goed vindt!”

Kortom: de afwijzing is compleet. Het is niet alleen jouw mening die van tafel geveegd is, maar je wordt als mens ook meteen aangevallen. Het zou echt een heel stuk schelen als men wat minder overtuigd zou zijn van zijn eigen gelijk of zijn opvatting van de waarheid, want wat voor de één geslaagd is, vindt de ander een regelrechte ramp! Probeer bij een discussie altijd bij jouw eigen waarheid te blijven en veroordeel een ander niet als hij of zij een andere mening heeft en probeer in te zien dat er dus wel degelijk een verschil zit tussen de mening van jezelf én de mening van een ander. Laat de ander in z’n waarde, dat scheelt een hoop ongenoegen!

 ©Loes Raaphorst 07/2006