Holy Man – God’s Gift To Home Shopping. 

Okee, gisteravond hadden we de keus tussen Red Corner, een misdaadfilm met Richard Gere, en Holy Man met Eddie Murphy. Zowel Gere als Murphy zijn geen favorieten van mij. Richard Gere vind ik alleen leuk in Pretty Woman en Eddie Murphy verveelt mij heel snel; Beverly Hill Cops of 48 Hours, hij zet altijd hetzelfde type’tje neer. Red Corner kreeg op www.filmsoptv.nl een hogere waardering dan Holy Man, (4.9 op 2201 stemmen), maar iets in het verhaaltje stond mij niet aan, en mijn vriend vindt Eddie Murphy wel leuk, dus de keus was snel gemaakt. Dus toch op de bank gekropen, echter met weinig verwachting over de film, maar ik kwam bedrogen uit!

Holy Man was echt heel aardig om naar te kijken en Eddie Murphy aandoenlijk in zijn rol van Goeroe G. De film kreeg een slechte recensie mee in de TV gids, waar ik het dus niet mee eens ben. Het verhaaltje was overduidelijk en eenvoudig, maar de film bezat regelmatig onverwachte humor. De scène waarin G iemand onder hypnose van zijn vliegangst afhelpt is kostelijk en de blik waarmee Eddie Murphy een vloekende gast het zwijgen oplegt heeft mij meer geïmponeerd dan al het ‘gevloek’ in 48 Hours. Murphy bewijst mij hiermee dat hij echt kan acteren. 

Zonder gekheid, Holy Man is heel onderhoudend om naar te kijken vooral als de verwachtingen niet hoog gespannen zijn. Een echte verrassing dus! 

Cast: Eddie Murphy, Jeff Goldblum, Kelly Preston, Robert Loggia, Jon Cryer, Eric McCormack, Sam Kitchin, Robert Small e.a. onder regie van Stephen Herek uit 1998. (114 minuten)

Ricky Hayman, de rechterhand van een tv-tycoon, wordt afgerekend op de teleurstellende verkoopcijfers van de zender Good Buy Shopping. Hij krijgt nog een laatste kans om de verkoopcijfers op te krikken. Ricky zit met de handen in het haar. Dan, als een geschenk uit de hemel, rijdt Hayman bijna goeroe G aan. G ziet het als zijn taak de wereld te verlichten en wil Ricky graag met zijn goede raad en daad bijstaan. Ricky ziet geen andere uitweg en besluit G een eigen tv-show te geven. Zijn collega’s denken dat hij gek geworden is, maar de tv-show doet de kijkcijfers omhoog schieten.