Hooggevoelig? – zelftest

Beantwoord iedere vraag al naar gelang je gevoel je ingeeft. Antwoord met ‘ja’ als het in ieder geval enigszins voor jou opgaat. Antwoord met ‘nee’ als het niet speciaal of helemaal niet voor jou geldt.

 1. Ik ben me bewust van subtiele signalen in mijn omgeving.

 2. Ik word beïnvloed door de stemmingen van anderen.

 3. Ik ben nogal gevoelig voor pijn.

 4. Tijdens drukke dagen merk ik dat ik behoefte heb om me terug te trekken in mijn bed of een donkere kamer of een andere plek waar ik ongestoord alleen kan zijn.

 5. Ik ben bijzonder gevoelig voor de effecten van cafeïne.

 6. Ik raak gemakkelijk overvoerd door dingen als fel licht, sterke geuren, grove weefsels of harde sirenes. 

 7. Ik heb een rijke en complexe innerlijke belevingswereld.

 8. Ik voel me niet op mijn gemak bij harde geluiden.

 9. Ik kan diep geroerd raken door kunst of muziek.

 10. Ik ben consciëntieus.

 11. Ik schrik gemakkelijk.

 12. Ik voel me opgejaagd als ik veel moet doen in korte tijd.

 13. Als mensen zich in een fysieke omgeving niet prettig 
  voelen weet ik meestal wat er moet gebeuren om dat te veranderen ( door bijvoorbeeld het licht te dimmen of het meubilair te verplaatsen).

 14. Ik raak geïrriteerd als mensen proberen me te veel dingen tegelijk te laten doen.

 15. Ik doe er mijn best te voorkomen dat ik fouten maak of dingen vergeet.

 16. Ik kijk uit principe niet naar gewelddadige films of tv shows.

 17. Ik voel me ongemakkelijk als er veel om me heen gebeurd.

 18. Als ik erge honger heb heeft dat een sterke invloed op mijn concentratievermogen of mijn humeur.

 19. Veranderingen in mijn leven brengen me van mijn  stuk.

 20. Ik heb een neus voor delicate geuren, smaken, geluiden en kunstwerken en geniet daarvan.

 21. Het vermijden van situaties die mij van streek maken of overbelasten heeft bij mij een hoge prioriteit.

 22. Als ik met iemand moet wedijveren of op mijn vingers word gekeken, word ik zo nerveus of gespannen dat mijn prestaties veel minder zijn dan gewoonlijk.

 23. Als kind werd ik door mijn ouders of leraren gevoelig of verlegen gevonden.

Jouw score:

Als je 14 of meer vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, ben je waarschijnlijk hoog sensitief. Maar eerlijk gezegd is geen enkele psychologische test zo betrouwbaar dat je je leven erop zou moeten baseren. Als je slechts één of twee vragen met ‘ja’ hebt beantwoord maar ze zijn wel uitzonderlijk waar voor jou, dan sta je wellicht ook in je recht om jezelf hoog sensitief te noemen. Het boek zal je helpen jezelf beter te begrijpen en zal je leren te floreren in de niet-zo-gevoelige hedendaagse wereld. 

bol.com Partner

Beschrijving:

Een op de vijf mensen wordt geboren met een verhoogde gevoeligheid, en vele grote kunstenaars en denkers die de wereld heeft voortgebracht waren HSP’s. Veel HSP’s zijn uiterst consciëntieus en intuïtief. Maar de eigenschap heeft ook lastige kanten: HSP’s hebben de neiging snel overweldigd te raken door gezelschap, het werk of een drukke omgeving, waardoor ze, als reactie, in hun schulp kruipen. HSP’s hebben vaak last van onzekerheid en van sociale belemmeringen. Elaine Aron, psychotherapeut en zelf een HSP, combineerde wetenschappelijk onderzoek met haar ervaringen als therapeut en schreef een toegankelijk en bruikbaar boek voor HSP’s én voor de mensen in hun omgeving. Het boek bevat zelftests, veel praktijkgevallen en tips om met overgevoeligheid om te gaan, van onzekerheid af te komen en een nieuwe sociale balans te vinden. 

Persoonlijke Noot:

Voor mij was het lezen van dit boek een openbaring. Alhoewel het niet makkelijk leesbaar is en soms aan een studieboek doet denken, kan ik veel vervelende gebeurtenissen uit mijn leven nu een plekje geven. In mijn jeugd heb ik mij vaak buitengesloten gevoeld, wat als gevolg had dat ik mij vaak heel alleen heb gevoeld. Toch was ik blijkbaar te ‘bang’ om echt op mijzelf te gaan wonen en koos ik voor de ‘veiligheid’ van een huwelijk met de verkeerde persoon. Het gebrek aan eigenwaarde, waar veel HSP’s last van hebben werd vrolijk uitgebuit door mijn toenmalige echtgenoot, maar hij heeft wél geprofiteerd van mijn inzicht en intuïtie. 

Het feit dat ik nooit mijn gevoel durfde te volgen, is nu ook verklaard. Het is meer regel dan uitzondering dat HSP’s pas in de tweede helft van hun leven eindelijk zichzelf ‘vinden’ en voor zichzelf op durven te komen. Bijna alle HSP’s hebben slaapproblemen, vooral in drukke hectische tijden; ook mijn Burn-out hoef ik dus niet langer als een zwakheid en een falen te zien, maar veel meer als een onontkoombaar feit. De antipathie die ik altijd heb gehad om voor een baas te moeten werken, zie ik nu in een heel ander daglicht. Geen werkdruk van buiten af, geen verplichte werktijden, geen collega’s en geen concurrentiestrijd willen hebben, heeft nu een plaatsje gekregen.

Kortom: als je jezelf beter wilt leren kennen, is dit een geweldig boek! 

Reactie Jacqueline

Goede morgen allemaal,

Ik herken mijzelf hier helemaal in. Het is haast eng als ik het zo lees maar ik wil het niet eng vinden. Ook voel ik zaken erg scherp en kan ik dingen voorspellen. Hier wil ik dan ook mee leren omgaan, is namelijk niet altijd even makkelijk.Een fijne dag verder en vriendelijke groeten van Jacqueline 

Bron Email©Loes Raaphorst 08/2007

Reactie Rob

Heel goed boek… Heb deze mogen lenen van een vriendin die zelf ook een HSP is net zoals ik. Geeft wel de nodige inzichten als je tenminste eerlijk durft te zijn naar jezelf.

Bron Email©Loes Raaphorst 01/2009

 bol.com Partner