De huidtypen

Ook wanneer de basisfuncties en de opbouw van de huid bij iedereen gelijk zijn, dan is de toestand van de huid – veroorzaakt door de individuele stofwisselingsprocessen – en haar reacties bij ieder mens toch verschillend. Wij onderscheiden 4 basistypen:

 • de droge huid
 • de droog/normale huid
 • de normaal/vette huid
 • de vette huid

De droge huid:

 • Huidtoestand – vochtigheidsgebrek
 • Kenmerken – sterke spanning in het gehele gezicht na de reiniging; geen vetglans; gelijkmatig fijn poriebeeld; zelden huidonzuiverheden; gelijkmatig en fijn huidbeeld, evt. ruwe, schilferige huiddelen;
 • Behoeften – zeer grote vochtigheidstoevoer, intensieve bescherming en rijke verzorgingsstoffen
 • Verzorgingssysteem – aanvullend systeem voor droge huid
 • Doel – opheffing van de tekorten door zeer grote vochtigheidstoevoer, intensieve bescherming en rijke verzorgingsstoffen

De droog/normale huid:

 • Huidtoestand – neiging tot droogheid
 • Kenmerken – lichte spanning in het algemeen na de reiniging; af en toe vetglans op neus en/of kin; overwegend fijne tot kleine poriën; zelden huidonzuiverheden; overwegend fijn huidbeeld, gedeeltelijk droge plekken op wangen;
 • Behoeften – grote vochtigheidstoevoer, intensieve bescherming en rijke verzorgingsstoffen
 • Verzorgingssysteem  – optimaliseringssysteem voor droog/normale huid
 • Doel – opheffing van de symptomen door grote vochtigheidstoevoer, intensieve bescherming en rijke verzorgingsstoffen

De normaal/vette huid:

 • Huidtoestand – gemengde huid
 • Kenmerken – spanning op wangen na de reiniging; vetglans, meestal in de T-zone (voorhoofd, neus, kin); overwegend normale poriën, grover poriebeeld in de T-zone; af en toe huidonzuiverheden, met name in de T-zone; ongelijkmatig, gedeeltelijk oneffen huidbeeld;
 • Behoeften – normale vochtigheidstoevoer, intensieve bescherming en enige talgregulerende werkstoffen
 • Verzorgingssysteem – ophefsysteem voor normaal/vette huid
 • Doel – opheffing van de symptomen door normale vochtigheidstoevoer, intensieve bescherming, lichte verzorgingsstoffen en enige talgregulerende werkstoffen

De vette huid:

 • Huidtoestand – glans en onzuiverheden
 • Kenmerken – geen spanning na de reiniging; vetglans vaak in de T-zone en vaak ook op wangen; grote, verwijde poriën; vaak onzuiverheden in de T-zone, af en toe ook op wanten; grof, onregelmatig, dof, vaal huidbeeld;
 • Behoeften – lichte vochtigheidtoevoer, intensieve bescherming, lichte verzorgingsstoffen en sterke talgregulerende werkstoffen
 • Verzorgingssysteem – reguleringssysteem voor vette huid
 • Doel – opheffing van de symptomen door lichte vochtigheidstoevoer, intensieve bescherming, lichte verzorgingsstoffen en sterke talgregulerende werkstoffen

De veeleisende, rijpere huid:

Voor de natuurlijke, genetisch bepaalde ouderdomsverschijnselen van de huid zijn processen in het bindweefsel van de lederhuid verantwoordelijk. Deze bestaat in principe uit collageen- en elastinevezels. Door de leeftijd worden de collagene vezels door dwarsverbinding onoplosbaar, inflexibel, niet meer in staat te zwellen. Het vermogen om water op te nemen is verminderd, de huid wordt droog en rimpelig. De elastinevezels vormen een spinnenwebachtig net dat met het toenemen van de jaren haar elasticiteit verliest.
Door omgevingsbelastingen, zoals invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld UV-stralen, de ozonlaag, schadelijke stoffen of door innerlijke invloeden, zoals bijvoorbeeld stress, voeding, tekort aan slaap en beweging, alcohol, nicotine etc. kan het verouderingsproces voortijdig inzetten of zich versnellen. 

Men spreekt dan van voortijdige, door de omgeving veroorzaakte huidveroudering.

Duidelijke tekenen van een oudere huid zijn:

 • droogheid door extreem gebrek aan vochtigheid
 • dunne, perkamentachtige opperhuid met verdikte hoornlaag door vermeerderde, verzamelde, afgestorven huidcellen (verhoorning)
 • lijnen en rimpels
 • vaak een onregelmatige pigmentering (bijzonder in het gezicht en op de handen), zogenaamde ‘ouderdomsvlekken’

Het genetisch bepaalde ouderdomsproces kunnen wij niet tegenhouden. Wij kunnen de huid slechts in haar functies ondersteunen. Het voortijdige, door de omgeving veroorzaakte verouderingsproces kunnen wij echter wel tot ca. 80% bestrijden – met de juiste cosmetica en een overeenkomstige leefwijze.

Al naar gelang hoe ver de huid van het normale, dus van het ideale huidtype verwijderd is, heeft zij verschillende behoeften. Maar zelfs een normale, volledig gelijkmatige huid, die zich reeds in een ideale, harmonische toestand bevindt, heeft speciale verzorgingsbehoeften om deze toestand zolang mogelijk te behouden.

Belangrijk om te weten:

Zowel het huidtype als ook de huidtoestand veranderen van tijd tot tijd, bepaald door omgeving, leefwijze en geestelijke toestand. De huid kan plotseling droger worden of een sterkere, vette tendens vertonen. Ook het verouderingsproces brengt vroeg of laat bepaalde veranderingen teweeg. Daarbij kunnen reacties zoals huidonzuiverheden, irritaties of overgevoeligheid van de huid voorkomen. Dit alles maakt duidelijk, dat het bij de huid gaat om een persoonlijkheid, die overeenkomstige aandacht en zorg verlangt.

©Loes Raaphorst 2003