Huiduitslag – basiszorg en advisering

De huid is het omhulsel van ons lichaam en beschermt ons tegen schadelijke stoffen en bacteriën. Bovendien helpt de huid bij het regelen van de temperatuur, de ademhaling en de vochtbalans. De huid vervult ook een belangrijke functie bij het onderhouden van contact met de omgeving. Duizenden zenuwen in de huid zijn gevoelig voor pijn, aanraking, warmte, koude en druk. Zij vormen samen de tastzin. De huid is ongeveer een halve centimeter dik en bestaat uit verschillende lagen. Vanuit de onderste laag wordt voortdurend nieuwe huid aangemaakt. De bovenste laag bestaat uit verhoornde cellen. De huid wordt soepel gehouden door een vettige stof, die talg heet. Talg wordt gemaakt in kleine kliertjes die zich tussen de huidcellen bevinden.
Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende vormen van huiduitslag. Een duidelijke oorzaak voor eczeem is er meestal niet. Wel is bekend dat eczeem vaak ‘in de familie’ zit. Men wordt geboren met een aanleg, dat wil zeggen een verhoogde kans om eczeem te krijgen. Een belangrijke rol bij de ontwikkeling van eczeem speelt de (over)gevoeligheid van de huid. Allerlei prikkels uit de omgeving kunnen invloed hebben op de huid. Bekende voorbeelden daarvan zijn huisstofmijt en huidschilfers. Bij kinderen jonger dan 2 jaar kunnen voedingsallergieën eveneens bijdragen tot een eczeemreactie van de huid. 

Eczeem komt vooral voor in families waar ook andere overgevoeligheidsklachten spelen (bijvoorbeeld astma en hooikoorts). Soms kunnen kinderen in hun eerste levensjaren eczeemklachten hebben en later astmatische klachten ontwikkelen.
Eczeem kan een reactie zijn op emotionele spanningen. Men spreekt niet voor niets over de huid als ‘spiegel van de ziel’.

Het meest kenmerkende bij eczeem is dat de huid rood, droog en schilferig is. Meestal jeukt eczeem erg. Soms zijn er blaasjes, die, wanneer ze stuk gaan, vocht afscheiden. De kapotte blaasjes vormen korstjes.
Eczeem kan over het hele lichaam voorkomen, maar heeft bij kleine kinderen voorkeur voor het gezicht en de behaarde hoofd. Na het 2e jaar zijn met name de knie- en elleboogplooien, polsen en enkels aangedaan.
Ongeveer 1 op de 10 kinderen heeft last van eczeem. Eczeem verloopt wisselend met verbeteringen en verslechteringen.
Ook op volwassen leeftijd zijn er mensen die wisselend last houden van eczeem. Na het dertigste jaar komt het vrijwel niet meer voor.
Een bijzondere vorm van eczeem is dauwworm. Dit is een oud Nederlands woord. Dauw geeft aan dat de huiduitslag vochtig is, worm betekent dat de uitslag ringvormig is. Dauwworm is een ernstige vorm van eczeem die meestal in de eerst tot vierde maand na de geboorte begint. Er ontstaat een rode, jeukende en vaak vochtige huiduitslag met blaasjes. De uitslag concentreert zich in het gezicht en tussen de hoofdharen. Dauwworm op het hoofd ziet er niet erg fraai uit. De jeuk is vervelend, waardoor de baby vaak gaat wrijven, schuren en krabben. Het eczeem wordt daardoor erger en er kunnen infecties van de huid ontstaan. Kinderen met dauwworm zijn vaak onrustig en huilen veel.

Advisering

Leefregels, voeding en algemene adviezen:

  • zorg voor luchtige katoenen kleding;
  • zorg dat de omgevingstemperatuur niet te hoog is;
  • houd nagels kort in verband met infecties door krabben;
  • vermijd het gebruik van zeep;
  • voorkom uitdroging van de huid, gebruik vaak lanette wascrème (zonder recept verkrijgbaar);
  • gebruik bij baby’s olijfolie, sojaolie, speciale badolie of Balneum Hermal;
  • behandel eczeemplekken met zinkzalf (droog eczeem) of zinkolie (vochtig eczeem);
  • geef, wanneer eczeem ‘in de familie zit’, de baby de eerste zes maanden borstvoeding;

Naar de dokter?

  • Nee, eczeem is ongevaarlijk en niet besmettelijk;
  • Ja, wanneer iemand met bovenstaande adviezen geen bevredigend resultaat krijgt;

Zelfmedicatie

Bij de drogist zijn zalven en oliën verkrijgbaar op basis van zinkoxide. Zinkoxide heeft een verkoelend, dekkend en zwak samentrekkend effect.
In de homeopathie worden middelen op basis van blaaserwt toegepast bij allergische vormen van eczeem en dauwworm.

Producten

Op basis van zinkoxide: Zinkzalf/olie van Dr. Schaab
Daroderm Op basis van blaaserwt: Cardiflor  

]]>