Huisje Boompje Beestjewas ik maar een kat…

Ach, ja, wat zal ik zeggen. Ik wil niet echt klagen, hoor, en de buurt waarin ik woon is geen achterbuurt, maar ik zou het toch graag anders zien… Lijkt de straat in eerste instantie lieflijk en groen, met z’n gezellig ogende voortuintjes; een kritischere kijk op het geheel doet anders concluderen. En helemaal van dichtbij. Als je er woont, bedoel ik! Veel woningen staan leeg en/of ogen troosteloos. Lappen voor de ramen en een megatelevisietoestel in de kamer. Huizen die een jaar te koop staan zijn geen uitzondering. De van de zomer op last van de politie ontruimde woning schuin tegenover mij (waarin 14 illegalen zaten tegen schandelijke huurprijzen!) ziet er nog troostelozer uit, vanwege het plakkaat van de gemeente op het raam. Twee hoog, trouwens – belachelijk eigenlijk, alsof iemand dat van die afstand kan lezen… Net zoiets als je op tweehoog een briefje op het raam plakt met: geen reclame a.u.b…. of: hier geen rijwielen plaatsen…

De tuinen beneden mij, dus waar ik op uitkijk, doen twéé families Flodder vermoeden. De woorden Klootzak, Fuck Jou en Modderfocker (neem het ze maar niet kwalijk, De Meisjes zijn pas een jaar of 10…) staan met witte verf op een van de schuttingen. Maar ach, dat is natuurlijk ook wel weer logisch: het is tenslotte schuttingtaal! De tuin is best groot en lijkt wel een vuilnisbelt. Er ligt van alles: van flessen en tassen tot een stortbak en huishoudelijke apparaten. Het is een armetierige zooi waar je toch gefrustreerd van zou moeten worden. Dat verklaart wel waarom de buren regelmatig lopen te schreeuwen en te schelden. En de honden lopen te blaffen. Die worden natuurlijk ook gefrustreerd. En is het niet van hun baasjes, dan wel van de overbuurkat die regelmatig uitdagend op de zonwering zit. Het kleine hondje van de buurman daaronder keft zich in zo’n geval een ongeluk! Leuk om te zien dat het katje, niet in het minst van haar stuk gebracht, naar beneden kijkt met een kop van: “Wat doe JIJ raar!”. Katten raken blijkbaar niet zo snel gefrustreerd.

Grofvuil staat bij mij in de straat gewoon in de voortuin, te wachten op… ja, waarop eigenlijk? Of zou die koelkast er staan om de biertjes koel te houden? Handig: hoeven ze niet iedere keer naar binnen te lopen… en dat scheelt mij ieder keer een hartverzakking als ze die deur weer dichtgooien! En zou die bank er dan staan om op te zitten? Gezelli. Een koffer vol met kleding, die niet door de gemeentereiniging is meegenomen, is ‘s-nachts opengemaakt en doorzocht. De volgende dag lag de stapel bij mij voor het portiek. Gemeente gebeld, zou opgelost worden, volgende dag ligt de boel om de hoek onder een boom. Met een gele sticker er op. 
Wat een geweldig beleid! Daar hebben ze over nagedacht. Een flinke windkracht 5 erover en de hele buurt is voorzien van nieuwe kleding. Een prima sociale gedachte.

Geveegd in de straat is er al weken niet. Gek genoeg lijkt al het straatvuil, ook wel zwerfvuil geheten – alsof het vuil een eigen wil heeft – zich het liefst te verzamelen bij een portiek. Blijkt te maken te hebben met de wind. “Nederland wordt steeds schoner!” luidt de thans zo actuele leus. Ik blijf dus maar hoop houden. Want ik heb het nog niet eens over de sigarettenpeuken en snoeppapiertjes die doen vermoeden dat iemand ‘s-avonds (of nachts!) lekker bij mij op de portiektrap gaat zitten chillen! Brrr… Maar die zit in ieder geval vast niet op de één na laatste trede van de portiektrap, want die is al vanaf maart stuk. Afgebrokkeld. Half weg. Levensgevaarlijk. Gevalletje Trede ligt nu bij de Vereniging van Eigenaren. Dat zijn er zes. En het lijkt er niet op dat ze zich kunnen verenigen, voor wat betreft de kosten. Rest mij dus niets anders dan te proberen mijn kop erbij te houden als ik de trap afdaal.

De woning boven mij, verhuurd aan iemand die er nooit was (en dat is heerlijk rustig!!!) is een paar weken geleden door de politie leeggehaald. Er stonden zo’n 50 hennep plantjes te groeien en te bloeien. Nederwiedewiedewiet!!! Nooit wat van gemerkt. Nooit last van gehad. Hennepplantjes maken over het algemeen geen herrie. Nu wordt de woning opgeknapt door mannen die hun evenwicht niet kunnen bewaren als de vloer openligt…. Vanaf vrijdag heb ik dus een gat in mijn plafond. Een gat zo groot als een flinke voet. Maatje 44, schat ik.

Was ik maar een kat…..

Elsa

Bron: Email Elsa D. ©Loes Raaphorst 09/2006