Hypnose Technieken – de afdaling

De afdalingstechniek

Bij deze techniek doorloopt u een aantal denkbeeldige niveaus; u begint bij uw bewustzijn en daalt in ongeveer 20 minuten af naar uw onderbewustzijn. Beschrijf rustig elke niveau dat u passeert. Tegen de tijd dat u bij het laatste niveau bent beland, zou u in trance moeten zijn.

 1. Ga liggen, sluit uw ogen en reguleer uw ademhaling. 
  Voel hoe spanningen verdwijnen als u uitademt.

 2. Visualiseer uw geest als een ruimte met verschillende niveaus. Gebruik daarbij een metafoor die u aanspreekt. Bijvoorbeeld een groot kantoor met verschillende verdiepingen, of een boekenkast met allemaal planken vol boeken. Vertel uzelf dat het bovenste niveau uw huidige bewustzijn is en het onderste niveau uw onderbewustzijn – het deel van u dat diep verborgen ligt.

 3. Ga één niveau omlaag en visualiseer wat u daar ziet. 
  Onderzoek wat de verschillen zijn met het niveau erboven.

 4. Bent u klaar, daal dan af naar het volgende niveau. Vergelijk dit opnieuw met de niveaus erboven en ga zo verder omlaag in uw eigen tempo. Komt u op een niveau waar u zich prettig voelt, blijft daar dan zolang u wilt en onderzoek het gedurende de rest van uw hypnosetijd.

 5. Heeft u de hypnose sessie afgerond, ga dan weer omhoog via dezelfde niveaus. 
  Controleer of er iets is veranderd en kom langzaam bij bewustzijn. 

Bron  MBS ©Loes Raaphorst 05/2006