Inanna

Mythologie

De Soemerische koningin van de hemel, Inanna, wist haar vader Enki, de god van de wijsheid, zover te krijgen dat hij haar honderd cultuurvoorwerpen gaf, die ze vervolgens aan de mensheid schonk. Op een keer ging zij op pad om haar zuster Eresjkigal in de Onderwereld te bezoeken. Maar daar werd haar alles afgenomen en ze werd gedood. 

Ze lieten haar drie dagen en nachten aan een haak hangen. Inanna mocht de Onderwereld alleen verlaten als ze een vervanger vond. Ze wees haar echtgenoot Doemoezi aan, die tijdens haar afwezigheid de troon van de hemel had ingenomen. 

Betekenis

Inanna komt je vertellen dat je om heel te worden een reis naar de Onderwereld moet maken. Het is tijd voor een dans met je schaduw, om te erkennen wat je hebt ontkend, om je eigen Donkere Zuster/ Donkere Zelf te omhelzen. Om heelheid in je leven te brengen heb je al die aspecten nodig die door je ouders, je verzorgers, je leraren of de maatschappij als onacceptabel zijn verworpen. 

Of het nu gaat om een talent van je, je schoonheid, je innerlijke vampier, je woede of je gekte, je moet jezelf overgeven aan de reis en je donkere zelf omhelzen. Als je al in de Onderwereld bent, kan de verschijning van Inanna betekenen dat het tijd voor je wordt om terug te gaan. Een reis naar de Onderwereld om je eigen donkere kant te omhelzen, stelt z’n eigen wetten. Zo’n reis duurt zolang als ervoor nodig is – je kunt er geen tijdschema op loslaten. 

Als het tijd voor je is om op reis te gaan, ga je ook en je bent pas klaar als je terugkeert. Troost je met het idee dat er aan alle reizen naar de Onderwereld een eind komt en dat je echt zult terugkomen – als een heel ander persoon dan die je dacht te zijn toen je wegging.

Ritueel

Kies een moment waarop je niet gestoord zult worden. Ga ontspannen zitten of liggen met een rechte rug. Adem als je zover bent diep in en laat bij het uitademen alles gaan. Adem in en laat je lichaam ontspannen. Laat bij het uitademen je lichaam vallen alsof je een stel zijden kleren uittrekt, waarbij het als een plasje aan je voeten blijft liggen. 

Adem in, en zie de ingang van een tunnel. Het kan er een zijn die je kent of een die je zelf verzint. Zie jezelf ervoor staan bij het uitademen. Adem in en stap naar binnen. De tunnel is warm en goed verlicht. Je gaat nu dalen, steeds dieper en dieper, dieper en dieper. Nu zie je een licht aan het eind van de tunnel. Je staat op de drempel van de Onderwereld. Stap de Onderwereld binnen. 

Roep degene op die je wilt zien – je schaduw, je donkere kant. Roep deze entiteit op en hij zal komen. Hoe ziet hij er uit? Wat voor gevoel geeft hij je? Hij vraagt je ergens om en je geeft het hem graag. (Let op: als je voor de reis of bij de ontmoeting met je schaduw angst voelt, blijf dan diep ademhalen en accepteer die angst. Hij is er om je te helpen. Het onder ogen zien van al onze aspecten, met of zonder angst, leidt tot heelheid.)

Het is nu tijd om terug te keren, dus neem voorlopig afscheid van je schaduw en ga terug naar de tunnel. Nu ga je omhoog, hoger en hoger, en je voelt je gesterkt, verkwikt en ontspannen. Steeds hoger gaat het, tot je bij de ingang van de tunnel komt. Adem nu diep in en keer bij het uitademen terug in je lichaam. Adem diep in en open, als je zover bent, bij het uitademen je ogen. Welkom terug!