Inleiding of Voorwoord 

Tja, in deze rubriek staat nog niet veel, dus er moet ernstig iets aan gedaan worden 😉 Nu heb ik in het verleden wel eens een paar cd’s van een review voorzien (Elvis cd’s natuurlijk), maar dat is niet echt mijn bedoeling in deze rubriek. Ik heb daar wel van geleerd dat veel mensen de betekenis van de woorden review of recensie niet kennen. Letterlijk staat er onder recensie in Van Dale : 

  • kritische beschouwing van een werk van kunst of wetenschap in een krant of tijdschrift

Heel leuk natuurlijk, maar het is altijd een p e r s o o n l i j k e mening van de schrijver, waar men het mee eens of oneens kan zijn. Het zal altijd een kwestie van eigen voorkeur en smaak blijven en daar is niets mis mee. Het gebeurt mij heel vaak dat ik op internet of in de tv gids een beschrijving van een film lees, die een hele hoge waardering heeft, maar waar ik persoonlijk geen fluit aan vind. Soms staan de acteurs mij niet aan, soms het verhaaltje niet, waardoor ik zo’n film oversla. De waardering die eraan toegekend wordt, lap ik meestal aan mijn laars. Veel meer waarde hecht ik aan de mening van vrienden en kennissen. 

Als mensen waar ik mij prettig bij voel en goed ken mij een film aanraden, zal ik veel eerder genegen zijn er naar te gaan kijken. Film kijken is een hobby van mij, maar nooit alleen. Laten we zeggen dat ‘samen film kijken’ in de Top 5 van mijn vriend en mijzelf staat, van dingen die we graag samen doen. (correctie: Lex is mijn man, mijn maatje, mijn minnaar én mijn vriend, maar da’s zo’n mond vol, dat ik mij hier maar beperk tot vriend). Het is toch een kwestie van glaasje-kaarsje-benen-op-de-bank en dan wil je het liefste een leuke film voorgeschoteld krijgen. Doordat ik niet alleen naar films kijk, is de keuze welke film er gekeken gaat worden dus niet alleen de mijne, wat soms voor verrassingen zorgt. 

Gelukkig houden mijn vriend en ik over het algemeen van dezelfde soort films, maar er zijn wel een paar uitzonderingen. Films als Naked Gun en Spy Hard kijk ik zonder lenzen, zodat het grootste gedeelte mij ontgaat, terwijl hij echt helemaal gevouwen ligt. Films met Anthony Hopkins erin worden door hem geboycot. De film Instinct vond ik geweldig, zo geweldig dat we hem op DVD gekocht hebben, maar mijn vriend viel al in slaap na een kwartier! 😉 

Films met Sean Connery, Mel Gibson, Bruce Willis of Tom Hanks staan heel hoog op ons verlanglijstje en kijken we per definitie altijd. Schwarzenegger en Stallone zijn bijna altijd het kijken wel waard, maar Drama’s en Waargebeurde Verhalen proberen wij zoveel mogelijk te vermijden: ik wil vermaakt worden door een film, het leven is soms zelf al dramatisch genoeg. Actiefilms en Thrillers zijn favoriet, en een knipoog naar wat humor is prima, als het maar niet te slap wordt. Mars Attack heb ik overleefd, maar was op het randje. 

De hele Lethal Weapon serie van Mel Gibson en Danny Glover kijken we standaard elk jaar een keer. The Sixth Sense is ook niet te versmaden maar The Green Mile mag elk half jaar opgezet worden: eerlijk is eerlijk, verschil mag er zijn! 😉 De James Bond films blijven ook altijd heerlijk om naar te kijken, al is het alleen al om de discussie uit te lokken ‘welke’ Bond de beste is. (jaja, er is er maar eentje, ik weet het!) 

Spectaculaire films als The Gladiator, Braveheart, Armageddon en Highlander zijn ook niet verkeerd, maar hoef ik persoonlijk niet al te vaak te zien. Verfilmingen van boeken van Stephen King zijn hier verplichte kost, en The Stand en Needfull Things zijn films die je echt ‘bij’ blijven, maar waar je elke keer weer iets anders uithaalt. (The Green Mile bijvoorbeeld) 

Kortom: de voorkeur voor een film blijft persoonlijk, maar mocht je je in mijn beschrijvingen herkennen, dan kun je in deze rubriek af en toe een aanbeveling tegenkomen.