Interpretatie van de Tarotkaarten

Het leren van de betekenissen van de Tarotkaarten is te vergelijken met het leren van een nieuwe taal. Eerst moet men alle woorden leren kennen en dan pas kan men een eigen stijl ontwikkelen. Als men de traditionele betekenis van de kaarten weet, en men heeft na verloop van tijd toch het gevoel dat een kaart iets anders probeert door te geven, geef daar dan aan toe. Maar in het begin kan het zelfs handig zijn briefjes te schrijven en die achterop de kaarten te plakken.

Voorbereiding op een kaartlegging

Als u paranormale gaven hebt, kan het concentreren op de kaarten u inzicht geven in de toekomst of het verleden. Als uw intuïtie nog niet ontwikkeld is, zal oefening kunst baren. Een spiritueel bewustzijn, wat gepaard gaat met vertrouwen in eigen intuïtie kan leiden tot de ontwikkeling van een persoonlijke paranormale vaardigheid. Uiteindelijk zult u de kaarten specifiek kunnen interpreteren. Tot die tijd moet u de traditionele betekenis leren en veel oefenen om uw innerlijk bewustzijn en ontvankelijkheid voor andermans signalen te vergroten.

Het stellen van een vraag

Hoewel het het eenvoudigst is wanneer de vraagsteller een specifieke vraag stelt, willen veel mensen zich liever niet bloot geven aan de kaartlegger. Soms stellen mensen een onbeduidende vraag, omdat ze bang zijn onder ogen te zien wat ze werkelijke bezighoudt. Desondanks zal een goede intuïtieve kaartlegger vaak het benodigde advies voor de oplossing van het echte probleem kunnen geven. Voor een kaartlegsessie is het wel belangrijk dat de geest ontspannen is, zodat men openstaat voor de boodschappen die de Tarot doorgeven. Probeer als kaartlegger je bij elke sessie in de vraagsteller te verplaatsen en interpreteer de kaarten zo positief mogelijk, al geven ze nog zulke negatieve boodschappen door. 

Betekenisgebieden

Bestudeer alle kaarten in de legging om een algemeen beeld te krijgen. Als er een aantal kaarten van de grote arcana liggen, betekent dit dat de gebeurtenissen die ze uitbeelden van blijvend belang zijn voor de vraagsteller. Het kan ook betrekking op het karakter van de vraagsteller hebben, als deze een sterk en moedig karakter heeft en een vastomlijnde visie. Te veel grote arcana kaarten kan ook duiden op een te sterk gecontroleerd persoon, die zijn echte gevoelens niet kan tonen en misschien op instorten staat. Te weinig grote arcana kan een diepe, innerlijke pijn aangeven, omdat de vraagsteller zijn problemen niet onder ogen ziet. De betekenissen van de grote arcana zijn belangrijker dan die van de kleine arcana, maar de kleine geven meer duidelijkheid over voorspelde gebeurtenissen en gaan dieper in op de spirituele en emotionele problemen van de vraagsteller.
De 4 kleuren van de kleine arcana staan voor de 4 elementen en veel kleine arcana in een legging betekent dat het door die kleur gesymboliseerde gebied overheerst bij de interpretatie.

 • Pentagrammen staan voor de aarde, de 5 zintuigen, geld, en handel
 • Staven staan voor vuur, leven, groei, productie en alle soorten werk
 • Bekers staan voor water, emoties, liefde, genot het onderbewustzijn, vruchtbaarheid en schoonheid
 • Zwaarden staan voor spirituele strijd, fysieke conflicten, moed tegenover de vijand en kracht bij tegenslag

Als de vraagsteller een specifiek probleem heeft, kies dan voor de kleinere leggingen, met alleen de relevante kleur van de kleine arcana:

 • Pentagrammen voor geldkwesties
 • Staven voor carrière
 • Bekers voor emotionele kwesties
 • Zwaarden voor spirituele strijd of beslissingen

Als het probleem echter zware spirituele kwesties of keuzes betreft, gebruik dan de grote arcana. Als de koninklijke arcana overheersen in een legging, geeft dat aan dat er veel mensen bij de situatie betrokken zijn, hoewel een hofkaart soms meer een gebeurtenis dan een persoon aanduidt, en ook wel eens beide. De innerlijke eigenschappen van de hofkaarten weerspiegelen het innerlijk van de vraagsteller of wijzen op een persoon met dezelfde eigenschappen. Soms ligt er een hofkaart in de legging die de vraagsteller jonger of ouder voorstelt dan hij of zij echt is, mogelijk omdat die persoon jong van geest is of krom loopt van de zorgen.

Persoonskaarten

Bij een aantal legmethoden, zoals bijvoorbeeld het Keltisch Kruis, kunt u eerst een kaart kiezen die de vraagsteller vertegenwoordigt. Dit noemen we de persoonskaart. Soms gebruiken we hier de grote arcana voor, maar doorgaans kiezen we liever een persoonskaart uit de koninklijke arcana. Naast hun eigen betekenissen geven de hofkaarten ook leeftijd, geslacht en teint weer. Als de vraagsteller niet precies binnen een bepaalde categorie valt, kunt u zelf een inschatting maken welke hofkaart het beste bij de vraagsteller past. Het volgende kan u helpen:

 • De koning belichaamt een positieve, ervaren, intelligente, soms agressieve en dictatoriale, extraverte kracht.
 • De koningin staat voor een intuïtieve, sympathieke, zorgende en dikwijls manipulatieve innerlijke kracht.
 • De Ridder symboliseert een jeugdige, energieke, ondernemende, gepassioneerd, onbesuisde en soms egoïstische persoonlijkheid.
 • De Page vertegenwoordigt spirituele en artistieke of intellectuele eigenschappen, of het begin van iets dat bescherming nodig heeft om te groeien.

En/of:

 • Vrouw boven de 21: Koningin van Pentagrammen, Bekers, Staven of Zwaarden
 • Man boven de 35: Koning van Pentagrammen, Bekers, Staven of Zwaarden
 • Man tussen de 21 en 35: Ridder van Pentagrammen, Bekers, Staven of Zwaarden
 • Kind onder de 21: Page van Pentagrammen, Bekers, Staven of Zwaarden

En/of:

 • Pentagrammen: blauwe of grijze ogen, lichtblond of rood haar, blanke of sproetige huid
 • Bekers: blauwe ogen, donkerblond of lichtbruin haar, gemiddelde tot lichte huid
 • Staven: licht of donkerbruine of groene ogen, bruin haar, olijfbruine huid
 • Zwaarden: donkerbruine of zwarte ogen, zwart haar, donkere huid

Succes!