Iris – in het oog van het oosten ligt het nieuw geboren kind

Kernwoorden

  • Geboorte
  • Vernieuwing
  • Zachtheid
  • Etherische dimensies

Beschrijving

De nieuw geboren baby op dit kunstwerk ligt veilig in een waterlelie geborgen. Ook de zon wordt opnieuw geboren in het oosten. De grote irisbloem op de voorgrond nodigt je uit om je hoofd te buigen en de zoete vanilleachtige geur in te ademen. De naam Iris komt op drie manieren terug op deze afbeelding. Het is de vorm van een oog met de iris daarin. Het is de plant de iris en het zijn de iriserende kleuren die je ook op de vleugels van een libelle ziet of in de weerschijn van een mosselschelp. 

De transparante kleuren en hun weerspiegelingen brengen de etherische wereld dichterbij, een wereld die net buiten ons gezichtsveld ligt en door onze vijf zintuigen niet altijd wordt waargenomen. Links onderaan ligt het ongeborene nog in de diepte van het levensmysterie. Een eenhoorn kijkt om de hoek van de plantenstengels. Een kasteel ligt in de blauwe bergen aan de horizon. Het is als een droombeeld dat bijna vervluchtigt als je ernaar kijkt. Deze kaart stimuleert je om je zesde zintuig te openen en je intuïtie te gebruiken. 

Boodschap

Geboorte – Heb je deze kaart getrokken dan geeft dat aan dat er iets nieuws in je leven gaat komen. Letterlijk kan het een nieuw leven of een nieuwe geboorte zijn. Meestal staat een geboorte of een baby symbool voor vernieuwing. Ook in dromen is dit vaak de sterkste symbolische betekenis. Heb je vernieuwing nodig in een onderdeel van je leven of verlang je ernaar? Wees dan oplettend en open je voor het onbekende. 

Iets nieuws kan met een kleine kiem beginnen en daar kan nog heel wat uit gaan groeien! De windrichting van het oosten is de plaats waar de zon opkomt. In veel oude culturen zoals die van de indianen staat het oosten symbool voor geboorte, inzicht en inspiratie. Het jij inspiratie nodig in je leven, richt je dan een aantal dagen op de windrichting van het oosten en doe dit het liefst ’s ochtends. Laat het licht in je hart schijnen. 

Vernieuwing – Misschien ligt er een grauwe sluiter over je dagelijkse bezigheden. Hoe kijk je op dit moment tegen de dingen aan in je leven? Is jouw wereld soms wat grijs geworden? Dan kan deze kaart je helpen je ogen te openen voor kleuren die het wezenlijke in je weer gaan voeden. Probeer de verwondering van een kind weer in je toe te laten. Ga eens naar een expositie van kleurige kunst zoals die van de impressionistische stijl. In die periode (1870-1900) werd heel veel licht en kleur in de kunst gebracht. De Nederlandse kunstenaar Vincent van Gogh deed dit op zijn eigen manier. Bezoek eens een goed museum, een mooie bloementuin of een plantenkas en laat de kleuren op je inwerken. 

Etherische dimensies – Een grote aanrader voor je ogen zijn de schilderijen van de impressionist Monet, vooral de waterlelieseries. Ga eens op een kunstreis, bijvoorbeeld naar Parijs. Het werk van Monet kun je daar vinden in Musée d’Orsay, in de Tuilerieën bij het Louvre en in Musée Marmottan. Sommige mensen zitten uren op een bankje voor deze schilderijen om hun schoonheid in zich op te nemen. Gaat dit niet, koop dan eens een mooie reproductie voor jezelf. De waterlelieschilderijen van Monet zijn daar heel geschikt voor. Ook de zachte lavendelblauwe kleuren van de kaart die je getrokken hebt, zullen zeker rust geven aan je ogen, want de geur van lavendel werkt genezend. 

Zachtheid – De kaart kan ook het gevoel van zachtheid bij je oproepen. Het is gemakkelijker zachtheid te voelen bij een pasgeboren baby, dan bij een deel van jezelf wat daar behoeft aan heeft. Neem dan eens een warm bad met lavendelolie in het water. Heb je geen bad, dan zou het ook een voetenbad kunnen zijn, waarin lavendelolie aan het water is toegevoegd. Zachtheid kun je voelen voor een huisdier. Wanneer je een pluche knuffeldier op schoot neemt, dan brengt dat iets van het kind bij je terug. Knuffel je dit speelgoeddier, dan knuffel je eigenlijk het kind in jezelf. Dat innerlijke kind en het kwetsbare dat daar bij hoort, krijgt vaak te weinig aandacht in het dagelijkse leven. Probeer eens een half uurtje voor die kant in jezelf vrij te maken. Het is verbazend hoeveel energie dit kan geven. 

Symbolische betekenis. archetypes en herkenning

Het oog – staat symbool voor het zien, maar bij de boeddhisten ook voor het derde oog van Boeddha, dat het spirituele bewustzijn vertegenwoordigt. In China en Japan staat het linkeroog voor de zon ( het mannelijke) en het rechteroog voor de maan ( het vrouwelijke). Het oog kan ook een androgyne staat weergeven, omdat het gevormd wordt door het ovale vrouwelijke symbool en het mannelijke symbool van de cirkel. 

De irisbloem – staat bij de Grieken symbool voor de vrouwelijke boodschapper van de goden en vormt zij ook een verbinding tussen deze wereld en etherische werkelijkheden. Bij de Chinezen staat zij voor genegenheid, genade en alleenstaande schoonheid. Voor de schrijfster heeft de iris een sprookjesachtige sfeer, die bij haar kindertijd hoort.

Het kind dat drijft in de lotus – staat voor de geboorte van de zachtheid. Het kind in ons ligt veilig en geborgen en het schommelt zachtjes op het wateroppervlak. Dit schommelen doet denken aan het gedragen worden in de moederschoot.