Ix Chel

Mythologie

Ix Chel werd vereerd door de Maya’s van het Yucatan-schiereiland op Cozumel, haar heilige eiland. Zij is de maan/slangengodin en stelt de vruchtbaarheid veilig door de heilige baarmoederkruik op z’n kop te houden zodat het scheppingswater altijd stroomt. Ix Chel gaat ook over weven, magie, gezondheid en genezing, seksualiteit, water en geboorte. De libel is haar speciale dier. Toen haar grootvader haar bijna had gedood omdat zij de geliefde van de zon was geworden, zong de libel voor haar tot ze weer was hersteld. 

Betekenis

Ix Chel heeft zich in je leven geweven om je te zeggen dat je je creativiteit moet uiten. Het is tijd om het vuurtje op te porren, je creatieve energie te laten stromen. Creëer! Heb lef! Maar wees ook verantwoordelijk en bewust, of je creaties nu kunstwerken of werken des vlezes (kinderen ) zijn.

Creativiteit voedt, creativiteit herstelt de scheuren in onze vitaliteit, creativiteit heelt. Het is ons geboorterecht en ons levenssap; we baren. Vind dus de tijd, maak tijd, creëer tijd om creatief te zijn. Roffel op je trommel, gebruik verf, bak je potten, trek je dansschoenen aan, schrijf je boeken, verken je seksualiteit, wees blij met je eigen creativiteit. Schep op een manier die bij jou past. Laat niets je tegenhouden. 

Wordt je creativiteit geblokkeerd omdat je minder goed bent dan een ander? Staan je kinderen, je partner, je familie of je baan je creativiteit in de weg? Wees niet alleen creatief in het vinden van redenen om niet te scheppen. Ix Chel zegt dat de heelheid wordt gevoed als je je openstelt voor je creativiteit en ernaar leeft. 

Ritueel

Kies een rustig moment waarop je niet gestoord zult worden. Je kunt dit bijvoorbeeld doen vlak voor je gaat slapen. Ga ontspannen zitten of liggen met rechte rug en sluit je ogen. Adem diep in en adem langzaam uit door je mond zonder een geluid te maken. Haal nog eens diep adem en laat alle stress en spanning in je lichaam/ verstand/ geest als damp uit jezelf verdwijnen. Ontspan je helemaal. 

Voel of zie in die ontspannen toestand hoe de atomen in je lichaam trillen. Breid dat bewustzijn nu uit naar je bed. Het bed bestaat uit atomen en die trillen, dansen. Word één met je bed, met die verzameling moleculen van vibrerende energie. Breid dat bewustzijn nu uit naar je kamer, daarna je huis of flat, daarna de stad. Telkens als je het bewustzijn uitbreidt, voel je hoe alle energieën één massa vibrerende energie worden. 

Breid je bewustzijn uit naar de streek of provincie, dan het land, het halfrond, deze planeet. Alles is zuivere, trillende energie. Nu ben je een brokje energie dat vibreert in het zonnestelsel. Je voelt of ziet jezelf als een stukje trillende energie in het reusachtige energieweb van het universum. Blijf daar zolang als je prettig vindt. Als je klaar bent, voel je wat je wil scheppen. Ervaar dit gevoel zo levendig mogelijk. 

Wat wil je creëren? Een nieuw huis? Een andere baan? Een schilderij, muziekstuk, boek, aardewerk, toneelstuk, relatie? Schep die op een verantwoordelijke en bewuste manier. Voel hoe de nieuwe draad, jouw schepping, wordt toegevoegd aan het web van energie, omring hem dan door energie en laat hem gaan.

Nu is het tijd om terug te keren. Verklein je energieveld, te beginnen met een stuk energie dat vibreert in het universum, tot een stuk vibrerende energie in het zonnestelsel, en daarna in de aarde, het halfrond, het land, de regio, stad, flat of huis, dan je kamer, je bed. Nu ben je in je lichaam en voer je je energiedans alleen op, alleen jij. Open als je zover bent je ogen. Welkom terug!