Jaguarschild – de koning van het woud is behoedzaam

Kernwoorden

  • Waakzaamheid
  • Onafhankelijkheid
  • Kracht
  • Sjamanisme

Beschrijving

Op het schild staan twee waakzame jaguars. Zij hebben de magische zilveren kleur van het maanlicht. De spiraal van het leven ligt op een geel vlak tussen de jaguars in. Daarboven is een spiraalvormige schelp te zien, bekroond door twee maansikkels. Pauwenveren geven de sfeer van het oerwoud, met het diepe groen, glanzend bruin en geheimzinnig blauw. Een steen als een meteoriet van een andere planeet, heeft dezelfde kleur als de jaguars en is omgeven door zeven groene, spiraalvormige schelpen.

Boodschap

Waakzaamheid en geduld – Heb je deze kaart getrokken, dan is de tijd gekomen om net als de jaguar waakzaam te zijn en geen energie te verspillen. Jaguars sluipen onhoorbaar door het woud. Dankzij zijn schutkleur weet de jaguar volledig op te gaan in zijn omgeving en niet op te vallen wanneer dat niet gewenst is. Hij wacht het juiste moment af om toe te slaan. 

In je eigen leven kun je dit gevoel voor timing goed gebruiken, bijvoorbeeld als je een zakelijke transactie wilt afsluiten, als je in een vergadering jouw punt naar voren wilt brengen of waanneer je handelend moet optreden in een chaotische situatie. Het is belangrijk om het juist moment van actie af te wachten en toch geconcentreerd te blijven op je doel. 

Bij de indianen van Midden- en Zuid-Amerika veranderen sjamanen zich in jaguars. Zij werken met de magie van de gedaanteverwisseling. Ook in onze wereld komt het van pas om je bewust te worden van de verschillende rollen die jij en anderen kunnen aannemen. 

Onafhankelijkheid en sensualiteit – De jaguar staat ook voor sensualiteit. Het liefdesspel tussen twee jaguars kan dagen duren, maar na enige tijd zal de jaguar weer de behoefte krijgen om zich af te zonderen. Dit is de kaart voor een lat-relaties. Ga eens alleen op vakantie of wanneer je samenwoont, zorg dan voor een eigen kamer of plek in huis. In een lat-relaties respecteer je elkaars onafhankelijkheid, bovendien heb je ook een sterke behoefte aan een eigen territorium. 

Kracht en sjamanisme – In het Amazonegebied wordt de jaguar verbonden met de kracht van grote vrijheid. Hij kan zich namelijk met evenveel gemak in de bomen, op de grond en in het water bewegen en dat geeft hem dus veel mogelijkheden. De sfeer van maanlicht geeft de kwaliteit aan van in het donker te kunnen zien. Dit staat ook voor het heldere ‘zien’ van de sjamaan. Als je in het duister tast met betrekking tot een bepaalde situatie, neem dan de tijd. Word stil. Stel je voor dat je de gevoeligheid van een jaguar hebt, de snorharen, de fluwelen voeten. Stel je open met de kracht van de jaguar om in andere dimensies te kunnen schouwen. 

Het je deze kaart getrokken, open je dan voor de energie uit andere werelden, zoals uit de wereld van de nacht en de dromen. De spiraal in het midden van het schild is het punt in de tijd, waarop jij een boodschap kunt ontvangen. Het is als de druppel die in de vijver van je bewustzijn valt. Let goed op, wees waakzaam en let op tekenen om je heen. Probeer je dromen beter te onthouden en schrijf ze op. Luister naar ze. Het is een geschikte tijd om een trancereis te maken en krachtige hulp uit andere dimensies te vragen voor belangrijke zaken in je leven. 

Symbolische betekenis, archetypes en herkenning

Maansikkels – De jaguars hebben de kleur van het maanlicht en boven hen zijn twee maansikkels afgebeeld. De maan staat in verband met het vrouwelijke mysterieuze. Bij sommige stammen is de zwarte panter verbonden met de maan, vooral ook met de duistere maantijd. De zwarte panter is bovendien verbonden met de aarde Godin, in haar aspect van donkere moeder. De maan laat een cyclus zien waarin licht en duister elkaar afwisselen. De maandelijkse cyclus van de vrouwe spiegelt zich hieraan. 

De jaguar – Bij de Azteken en Maya’s was de Jaguargod een symbool van kracht en van de nacht. Hij is de tegenpool van de adelaar die de zonnekracht symboliseert. In het gebied van de Amazone veranderen sjamanen zich in jaguars na een lange voorbereiding van vasten en rituelen, waarbij hallucinerende middelen een rol spelen. Bij de indianen van Mexico is de jaguar de boodschappen van de bosgeesten. 

De vrouwen van de Matsesstam in het Amazonegebied dragen als ceremoniële decoratie de lange jaguarsnorharen die in de zijkanten van hun neus bevestigd zijn. In Afrika zijn er luipaardgodinnen. In onze eigen geschiedenis kennen we de Noord-Germaanse godin Freya. Zij wordt in het Noorse mythologische boek de ‘Edda’ beschreven als godin van liefde en schoonheid. De lynx, waar zij op rijdt, is als een Europese jaguar. 

De pauw – is hier verbonden met de zon en de bomen. De pauw aanbidt de zon en staat voor onsterfelijkheid. Zij symboliseert hier, samen met de Arapapegaai, de geestkracht van het oerwoud. De pauw is ook een wachter en kan waarschuwen voor stormen en regenbuien die op komst zijn. 

Goudgeel – is de kleur van de zon. De zon staat symbool voor goddelijkheid, voor geestelijke verlichting en voor het mannelijke principe en de zon is de grote stralende, scheppende en creatieve factor in onze wereld. 

De kleur diepblauw – is de kleur van de grote diepte, van de geestelijke wereld. Het is ook de kleur van het keelchakra. Het is goed om met de keel een klank te kunnen maken wanneer dat nodig is. Laat je stem horen als de koning van het oerwoud! Van de jaguar kun je ook goed leren grommen. De donkerblauwe stukken glas die op het schild te zien zijn, liggen symbolisch als een krans van bescherming om je dagbewustzijn. Het glas lijkt op de klauwen van de jaguar. Je kunt dit symbool gebruiken om je te beschermen.