Jaspis – een magische steen

Jaspis staat bekend als geneeskrachtige steen en regenbrenger en is heilzaam voor lichaam en geest. Wie jaspis draagt, krijgt meer zelfvertrouwen en versterkt zijn contact met de aarde. Jaspis wordt in de hele wereld al eeuwenlang gebruikt als toversteen. Het komt voor in verschillende kleuren, uiteenlopend van rood tot groen en ook geaderd. Elke kleur heeft weer andere kwaliteiten. Van het oude Egypte en Griekenland tot in Noord- en Zuid-Amerika moest jaspis bescherming bieden tegen het noodlot. Door de eeuwen heen zijn er heel wat juwelen en talismannen van jaspis gemaakt. Jaspis-amuletten met dierenafbeeldingen beschermden hun dragers tegen de meest uiteenlopende plagen als vergiftigingen, waanzin, boze geesten en bezetenheid. Geaderde jaspis moest dood door verdrinking voorkomen. 

Brengers van Geluk

Groene jaspis (smaragdkwarts) staat van oudsher voor geluk. Een pijlpunt van jaspis diende dikwijls als talisman. Groene jaspis met het symbool van Waterman werd gedragen door handelaren. Dit zou hun verkooptechnieken verbeteren. Het oude Egyptische woord voor jaspis luidt ‘khenmet’. Dit betekent ‘vreugde’ en verwijst naar energie, kracht en levenslust. Allemaal eigenschappen die de Egyptenaren de steen toedichtten. Jaspis werd ook aan gemummificeerde farao’s meegegeven, voor ze in stroken stof werden gewikkeld. 

Jaspis brengt Regen

In veel primitieve culturen dacht en denkt men dat bepaalde kristallen het weer kunnen beïnvloeden. Jaspis bracht volgens sommige inheemse Amerikaanse stammen regen. De oude Grieken dachten er net zo over. Dat blijkt wel uit het gedicht Lithica uit de 4e eeuw:

De genadige goden
verhoren de gebeden
van hen die gepolijste
grasgroene jaspis draagt:
zijn verdorde akkers
doordrenken ze met regen
met water drenken ze
zijn dorstige weiden. 

Tegen een Droge Huid

Heb je huidproblemen, combineer dan de geneeskracht van etherische oliën met die van jaspis. Tegen een droge, geïrriteerde huid helpt de volgende remedie:

  • 2 druppels kamilleolie
  • 2 druppels lavendelolie
  • 10 ml basisolie
  • jaspis

Vermeng de oliën en breng de mix aan op een stukje jaspis. Vet hiermee de huid in, maar vermijd de gevoelige oogcontouren. Doe dit eventueel meermalen per dag. 

Aarden

Gebruik jaspis om meer contact met de aarde te krijgen. Ga liggen, leg een jaspissteen op je zonnevlecht (maagstreek) en denk aan de aarde. Voel de band met de aarde en concentreer je op haar vorm en hardheid. Dwaal je af, focus dan opnieuw je gedachten. Voel je je één met de aarde, neem de steen dan weg en sta op. 

Vertrouwen

Ben je angstig, draag dan groene jaspis op je lichaam. Op onzekere momenten neem je de jaspis in je linkerhand. Draai de steen met de klok mee rond. Ervaar de kalmerende invloed van de steen en voel je omringd door zijn groene energie: alle stress verdwijnt. 

Bescherming

Een jaspis-amulet beschermt, zo meende de oude Egyptenaren al. Draag een sieraad met jaspis en kwade krachten hebben minder grip op je. Spreekt iemand kwaad over je, draag dan een stukje jaspis. De steen beschermt je tegen laster. 

Spijsvertering

Al in de Romeinse tijd werd jaspis gebruikt voor de behandeling van maag en darmklachten. Heb je last van je spijsvertering, dan biedt rode jaspis uitkomst. Met een glad stukje rode jaspis maak je lichte, cirkelvormige bewegingen over de maag. Draai rondjes met de klok mee van de zonnevlecht tot aan het bekken en weer terug omhoog. De maag ontspant zich en voedselblokkades worden opgeheven. Deze simpele behandeling is niet alleen heilzaam voor de maag. Jaspis heeft ook een gunstige invloed op de galblaas, de lever en de nieren.

Bron: MBS