Je kunt je leven helen – Louise L. Hay

Een bron van inspiratie voor mensen die zichzelf beter willen leren kennen en de kwaliteit van hun leven willen verbeteren! Het levenswerk van Louise Hay, een internationale autoriteit op het gebied van persoonlijke groei, waarin al haar wijsheid is vervat. 

De liefde druipt van de pagina’s. Onze gedachten zijn vaak de oorzaak van emotionele en lichamelijke problemen en we kunnen onze gedachten veranderen. Van jezelf houden mag en is heilzaam! 

Louise’s liefdevolle en diepgaande inzichten zijn een bron van inspiratie voor mensen die zichzelf beter willen leren kennen en de kwaliteit van hun leven willen verbeteren!

ISBN nr: 90 72455 04 5   Euro 17,95 (Paperback) 
Uitgeverij De Zaak

Na het lezen van het boekje: “Van jezelf houden“, dus snel “Je kunt je leven helen”, gekocht en gelezen. Tja, wat zal ik ervan zeggen. Van de 250 bladzijden, staan er 150 bol van positieve affirmaties, waar absoluut veel waarheid in schuilt. Maar alhoewel ik zeer geïnteresseerd aan hoofdstuk 15 begon: “de lijst…”, overheerst er momenteel een gevoel van onbehagen! 

Louise gaat ervan uit dat elke lichamelijke aandoening een geestelijke oorzaak heeft. Zij heeft een lijst gemaakt van “Waarschijnlijke Mentale Patronen” die ziekten in het lichaam creëren. Die lijst staat ook in haar boekje: “Heel je Lichaam”.  Weliswaar geeft Louise toe, dat niet ieder mentaal equivalent voor 100% waar is voor iedereen, maar er wel vanuit mogen gaan dat de mentale oorzaken in 95 van de 100 gevallen kloppen.

Dit klinkt natuurlijk uitermate interessant. We zouden dus door een andere manier van denken onszelf kunnen genezen. Persoonlijk ben ik van mening dat een positieve kijk op het leven (en dus ook op ziekten) absoluut beter werkt, dan ‘bij de pakken neer te gaan zitten’. Een heleboel voorbeelden die Louise aanhaalt, klinken echter best heel aannemelijk, ware het niet dat met name twee levensbedreigende ziekten, afgedaan worden als: last van een schuldgevoel of haatgevoelens hebben. 

Zij heeft het hier echter over Kanker en Aids! Laat ik eerst even over dat laatste doorgaan. Letterlijk geeft Louise als waarschijnlijke oorzaak van Aids aan: “Ontkenning van onszelf. Schuldgevoelens over seks. Een sterk geloof dat we ‘niet goed genoeg’ zijn”. Als nieuwe gedachte zou: “ik ben een prachtige Goddelijke uiting van het leven. Ik verheug me in mijn seksualiteit. Ik verheug me over alles wat ik ben. Ik hou van mezelf”, dus genezend werken.

Ik ben heel benieuwd hoe mensen met Aids, mogelijk verkregen door besmet bloed of welke andere oorzaak dan ook, hier op reageren. De overtuiging dat alleen onveilig-vrijende-homofielen aids kunnen krijgen is toch al heel lang achterhaald dacht ik zo. Je zult toch maar op je huwelijksreis een ongeluk gekregen hebben en in een onderontwikkeld land een bloedtransfusie gekregen hebben. Of is dit misschien Louise’s idee over ‘schuldgevoelens hebben over seks’??

Even terug naar de haatgevoelens die aan Kanker ten grondslag zouden liggen. Letterlijk maar weer even overgenomen: “Diep leed. Oude rancune. Diep geheim of droefheid dat aan het ik vreet. Haatdragend zijn. “Wat doet het ertoe?”.” Nieuwe ‘genezende’ gedachte: “Liefdevol vergeef ik heel het verleden en zet ik het van me af. Ik besluit nu om mijn wereld te vullen met vreugde. Ik hou van mezelf en ik waardeer mezelf”.

Als moeder van een meisje, wat op nog geen tweejarige leeftijd leukemie (kanker) kreeg, doet mij dit toch even huiveren! Hoe vertel ik al die andere ouders die ik heb leren kennen, destijds in de VU, dat hun baby blijkbaar haatdragend was? Want JA mensen, zelfs baby’s worden soms met kanker geboren! Kleine mensjes van nauwelijks vier dagen oud, heb ik gezien in die zwarte periode van mijn en mijn dochter’s leven. Volgens de behandelende artsen waren de gevallen van kinderen met kanker explosief gestegen na de ramp in Tsjernobyl in 1986

Waarom dan toch aandacht besteden aan dit boekje, zult u zich misschien afvragen? Omdat in bepaalde gevallen, waarvan men al heeft na laten kijken dat er absoluut géén lichamelijke oorzaak te vinden is, het de moeite waard is om toch even stil te staan bij een mogelijke metafysische werking. Maar laten we alsjeblieft niet mensen met kanker of aids gaan vragen of ze boordevol wrok en haat zitten, want in mijn ogen zijn we dan behoorlijk beledigend bezig. 

   

Lees ook: Reactie van Nineke