Joshin Kokyuu-Ho – de ademhalingstechniek

 

De Japanse uitdrukking Joshin Kokyuu-Ho wil zeggen ‘ademhalingsmethode om de geest te zuiveren’. Het is een ademhalingstechniek om je energie te versterken. Je leert bewust energie uit de kosmos te halen en deze in je tanden* of hara te verzamelen. Daarna kun je deze energie door je handen laten stromen:

 • Adem in door de neus en stel je voor hoe je Reiki energie via je kruinchakra in je lichaam opneemt. Stuur de energie naar beneden naar je hara. Wanneer de adem je hara bereikt, houd hem daar dan een paar seconden vast, doe dit vooral niet te krampachtig. Vind je eigen ritme. Visualiseer hoe je adem zich uitzet en zich door je hele lichaam verspreidt. Adem daarna door de mond uit en stel je daarbij voor hoe de energie door je vingertoppen, je handchakra’s, je tenen en je voetchakra’s uit je lichaam stroomt. 

* Chinees: tantien (zonnevlecht): 2 a 3 vingers onder de navel.

Deze techniek vergroot je Reiki energie en helpt je om je een holle bamboestengel te voelen – een zuiver kanaal voor de energie. Wanneer je deze techniek beoefent, word je je ervan bewust dat de energie niet van ons is. Het is gewoon een alles doordringende kracht die alles laat trillen van het leven. Met wat oefening zul je ontdekken dat de krachten die je voor je persoonlijke energie hield, zich met de kosmische energie in je lichaam-geest vermengen en versmelten. Het wordt dan bijzonder moeilijk een grens te trekken tussen waar het universum eindigt en waar het ‘ik’ begint.

Het is heerlijk om deze techniek aan te leren,. vooral voor mensen die met Reiki beginnen. Zij zijn er vaak van overtuigd dat hoewel iedereen de energie kan voelen, zien of waarnemen, zij dat niet kunnen omdat ze daar ongevoelig voor zijn. Ik heb ervaren dat niemand deze techniek heeft kunnen weerstaan!

Als je niet precies weet waar de hara zich in jouw lichaam bevindt, probeer dan de volgende oefening die bij veel oosterse gevechtskunsten wordt toegepast voor het centreren. (sommige mensen beweren dat de hara hetzelfde is als het tweede chakra; anderen geloven dat het een apart centrum is, dat afzonderlijk van het chakra-systeem werkt.)
Contra-indicatie: Als je erge hoge bloeddruk hebt of zwanger bent moet je deze ademhalingsoefening niet doen. Als je je duizelig voelt, stop dan onmiddellijk.

Hoe je je hara vindt:

 • Ga ontspannen staan, de voeten op schouderbreedte naast elkaar.

 • Haal een paar maal diep adem.

 • Laat alle spanning in je lichaam los en denk aan iets prettigs. 

 • Doe je mond een klein stukje open.

 • Houd je ton bij het inademen tegen je verhemelte. Adem in door de neus. Bij het uitademen door de mond laat je je tong weer in de mondholte zakken en rusten.

 • Buig je knieën een klein beetje terwijl je je concentreert op je onderbuik.

 • Dat dat heel langzaam.

 • Opeens zul je je bewust worden van een punt in je onderbuik, ongeveer twee tot drie vingerbreedtes onder je navel. Daar bevindt zich je levenskracht – het is de kern van je wezen.

 • Begin nu met de ademhalingstechniek.

 • Het kan je helpen één of beide handen op je onderbuik te leggen en naar de plek waar je handen zich bevinden toe te ademen.

Wij ademen niet alleen met onze longen, waarbij we een mengsel van gassen opnemen die we gewoonlijk ‘lucht’ noemen. De hedendaagse medische wetenschap heeft vastgesteld dat elke cel in staat is te ademen. Dat betekent ook dat wij zouden sterven wanneer dit vermogen voor langere tijd buiten werking wordt gesteld, zoals bij zware verbrandingen het geval is. Alle esoterische disciplines weten dat wij energie zoals Ki, Chi, Prana – of hoe je het ook wilt noemen – via onze longen en via de huid, ons grootste orgaan ‘inademen’. 

Sommige fakirs konden in het verleden hun lichaamsfuncties zonder voeding in stand houden, sommige hedendaagse ‘ademhalingskunstenaars’ kunnen dat ook. (Sommige fakirs waren zelfs in staat lange tijd helemaal niet te ademen). Het is algemeen bekend dat een mens in een goede lichamelijke conditie zonder problemen tot zo’n zes weken zonder complicaties zou kunnen vasten (probeer dit alsjeblieft niet op eigen houtje – vasten moet je altijd onder begeleiding van een arts!). Om het lichaam in leven te houden hebben wij slechts een geringe hoeveelheid voedsel nodig. Datgene wat wij doen bepaalt de hoeveelheid brandstof die wij het lichaam moeten geven.

Ik persoonlijk hecht niet veel betekenis aan niet eten of ademen. Wij zijn perfect zoals wij zijn,. zelfs wanneer onze longen met lucht gevuld zijn en onze maag met eten! Maar het is wel belangrijk dat wij de fijnstoffelijke energieën die ons omringen efficiënter kunnen gebruiken. Hoe meer wij op onze spirituele weg groeien, hoe groter de hoeveelheid subtiele brandstof die wij nodig hebben om een helder verstand en een zuiver hart te houden.

Om dat te bereiken, moet we diep in de buik leren ademen, tot onderin naar de hara, ademhalingsoefeningen en vasten kunnen ons daarbij helpen. 

 

Bron  Het Reiki Kompendium  ©Loes Raaphorst 04/2006