Jung – De Bedrieger

De waarheid is mijn lantaarn die mijn weg verlicht.
Ik werp de illusie van mij af 
en laat de sluier van mijn eigen misleiding achter mij.

Deze kaart vertegenwoordigt het denkbeeldige, de dingen die niet zijn wat ze lijken. Hij verwijst naar zelfbedrog, van het pad afwijken zonder het in de gaten te hebben. De bedrieger huist in het mysterieuze grensgebeid tussen bewustzijn en onderbewustzijn, waar licht en schaduw trucjes uithalen en de geest zichzelf de verkeerde weg wijst. De vele bochten en kruisingen op deze weg door het schaduwland omvatten valse percepties, valse starten en de vooruitgang van een idioot.Mensen die aardig en plezierige leken staan op het punt te veranderen in gemene mensen en andersom.

Deze kaart waarschuwt u voor onverwachte wendingen. Verschijningen zijn verraderlijk misleidend en u kunt niet op uzelf vertrouwen. Hij daagt uit de waarheid te vinden in uw huidige situatie en staat erop dat het leven u blijft misleiden tot u die waarheid gevonden hebt. De bedriegerkaart kan u zelfs waarschuwen dat de boodschap van de kaarten zelf misleidend is. 

Kernwoorden:

 • ambivalentie

 • goochelarij

 • oplichter

 • charlatan

 • vos

 • kameleon

 • een misleidend beeld

 • vermommingen

 • het tegengestelde geloven

 • geloven dat het masker het gezicht is

 • het goede het slechte

 • paradox

 • de kracht van de zwakheid

 • verwarring