Jung – De Gevangene

Ik werp alles omver wat mij van binnen en van buiten vasthoudt.
De valstrikken en verleidingen van het leven
zijn niet bij machte mij tot hun slaaf te maken.

Deze kaart betekent dat u gevangen gehouden wordt door iets dat zowel dodelijk verslavend als ondoorgrondelijk is. Of het nu gaat om een liefdesrelatie, een ambitie, hebzucht, luiheid of faalangst, het is niet wat het aanvankelijk lijkt. We zijn alleen een gevangene van het onbekende. Als u geobsedeerd bent door liefde, wordt u niet vastgehouden door uw geliefde, maar door de betekenis van deze verbinding voor uw psyche. Obsessieve liefde voor een machtige persoon kan bijvoorbeeld een minderwaardigheidscomplex maskeren. Het achterhalen van de bron van deze verleidelijke macht kan u onmiddellijk bevrijden.

Als de vreugde van een prestatie steeds snel vervaagt en u altijd gemarteld wordt door uw eigen ambities, als u meer geld hebt dan u ooit zou kunnen uitgeven maar nog steeds vreselijk hebzuchtig bent, bent u een gevangene. Zonder vrijheid kan de wereld aan uw voeten liggen zonder dat u er iets van bezit. Deze kaart adviseert u onder het oppervlak te graven. Iets staat uw vooruitgang in de weg en u zit vast. Niet erkende verslavingen, lusten, angst voor eenzaamheid of de vergeten cycli van het verleden kunnen u allemaal gevangen houden. Alleen uw psyche bevat de sleutel en deze kunt u alleen vinden door een dieper begrip van uzelf. 

Kernwoorden:

 • gekooide geest

 • ikzelf als de bewaker

 • ikzelf als de gevangene

 • zelf opgelegde beperkingen

 • vastzitten

 • obsessie

 • verslaving

 • herhaaldelijke terugval

 • terugkeer naar het verleden

 • ontknoping

 • de gewoonte doorbreken

 • vechten voor vrijheid