Jung – De Leraar

Ik open de deur voor grenzeloze kennis 
en vind alles dat ik zoek.

Dit archetype is altijd bij u, zelfs als u er zich niet bewust van bent. In het leven bent u zowel student als docent, leerling als meester. Wanneer deze kaart verschijnt, is er iets dat u moet leren of bezit u kennis die u moet doorgeven en moet delen met anderen. Er kunnen gebeurtenissen plaatsvinden die u iets belangrijks zullen leren. In tegenstelling tot kaarten die te maken hebben met lessen onbewust uit het leven worden geleerd, betekent deze kaart meestal dat er verstandelijk iets te leren valt.

De kaart kan verschijnen op een moment in uw leven waarin u nog steeds de leerling bent, maar op het punt staat meester te worden. Hij kan betekenen dat uw innerlijke leraar, uw wijze adviseur, u kan begeleiden tijdens uw mythische zoektocht. Uw doel kan transformatie, kennis en individualisatie zijn – verworden tot uw ware ik – of een solide, wereldlijk doel waarvoor u kennis uit boeken moet opdoen. Of uw bestemming nou mythisch of praktisch is, de leraar weerspiegelt het deel van de psyche dat u erheen zal brengen.

In de buitenwereld verwijst de kaart naar ideeën, ongedwongen gedachten, het internet, plaatsen van educatie en opleiding – zij kunnen allemaal bieden wat u zoekt. In de innerlijke wereld kan hij erop duiden dat voortekenen, spirituele begeleiding, meditatie, voorspellende dromen, synchroniciteit, enzovoort u naar het antwoord kunnen leiden. 

Kernwoorden:

 • de grote leerschool van het leven

 • je weg vinden

 • leren door voorbeeld en ervaring

 • beloning en straf

 • zelfeducatie

 • formele educatie

 • levenslang leren

 • nieuwe vaardigheden

 • meesterschap

 • goeroe

 • het hogere aspect van de ik

 • innerlijke leraar