Jung – De Vrek

Ik laat alles los dat versteend en verrot is in mij.
Ik behoud alleen wat goed is voor mij.
Ik stroom, net als een rivier.

De vrek is het aspect van de persoonlijkheid dat neemt en geeft, maar zich niet aanpast; het is de verzamelaar, de hamsteraar en de onthouder. De verschijning van deze kaart duidt op een stagnatie in uw leven. Hij waarschuwt ervoor dat u niet inziet dat alles om u heen verandert en dat u nu mee moet veranderen. Mensen en situaties in uw leven, of aspecten van uzelf, zijn veranderd. Manieren van leven en ideeën die pasten bij het verleden, leiden nu tot problemen omdat ze niet meer werken in uw huidige situatie.

De kaart gaat over dat wat u gehandhaafd hebt en nu moet laten gaan, dat wat u moet afstaan in plaats van vasthouden. U bent misschien blijven hangen in het verleden en bent bang om verder te gaan; u bent gevangen in door uzelf opgelegde beperkingen. Misschien koestert u oude wrok die uw bestaan verteert, hoewel ze niets te maken heeft met het heden.

Als u deze kaart trekt, wijst dat erop dat u gemeen en inhalig wordt en geïsoleerd raakt – u draagt niets bij en deelt niets met anderen. U hebt geen goed woord over voor een ander en toont geen welwillendheid tegenover anderen. De kaart vertelt u dat iemand in evenwicht het beste van het nieuwe combineert met het beste van het oude.

Kernwoorden:

 • archeoloog

 • perfecte conservatie

 • museum van herinneringen

 • littekens

 • dingen opkroppen

 • een fossiel worden

 • gestagneerde geest

 • groei uitsluiten

 • de vasthouder

 • handhaven

 • souvenirs

 • redden

 • leren delen

 • de uitdaging van de aanpassing