Jung – De Wildeman

Ik ben gelijk aan iedereen.
De machtige is zwakker dan ik, de hogere is lager.
Niemand zal mij onderdrukken.

Deze kaart gaat over de duistere kant van het vaderarchetype (wiens ‘ware’ aspect wordt vertegenwoordigd door kaart 6). Of iemand nu overdreven onderdanig of juist opstandig is, problemen met discipline of autoriteit komen altijd voort uit zijn archetype. De wildeman kan ook de aanstichter vertegenwoordigen, de machine, het systeem – geld en macht. 

De kaart voorspelt lafheid, voorzichtigheid en afkeer dor de angst voor de fysieke gevolgen, uit angst voor het verdwijnen van steun, liefde of instemming. Er kan ook een angst zijn om vernietigd te worden door iets wat groter is dan iemand zelf. De kaart duidt op het ontwijken van een situatie, misschien door opstandig te worden. Koppig tegenstand kan stoer lijken, maar is vaak toch een soort van uitvlucht. Deze kaart duidt ook op een angst voor iets onbekend waarmee men niet geconfronteerd wil worden. 

Tot u zichzelf weer in het gareel hebt, blijven uw verzwakte krachten onderdrukt, niet door de wildeman – hij heeft duizenden verschijningen in het leven – maar door uw eigen zwakheid, die maar één verschijningsvorm kent. U kunt macht hebben. Ware macht kruipt, rent, rebelleert of domineert niet. In plaats daarvan werkt hij voor het algemeen goed en de verbetering van alles. 

Kernwoorden:

  • machtsmisbruik

  • onvermogen met autoriteit om te gaan

  • seksuele angsten

  • onderdrukte boosheid

  • angst voor de vader leidt tijdens de volwassen jaren tot timiditeit

  • opstandigheid of dominantie

  • confrontatie met een tiran