Jung – Het Kind in Uzelf

De nachtvlinder moet naar de maan vliegen. 
Mijn vleugels hebben zich verder ontwikkeld
dan de cocon van de pop.

Het kind in uzelf vertegenwoordigt die aspecten van de psyche die zijn achtergelaten toen u volwassen werd: onschuld, naïviteit, kinderachtigheid en alle aspecten in u die niet zijn meegegroeid. Als u een driftbui krijgt zoals een peuter, misdraagt het kind in u zich. Als u zich gekwetst voelt door iets dat een verstandiger persoon niet zou raken, huilt het kind in u. 

Het kind in u is niet dom, overdreven emotioneel of onbeheerst, maar een onhandelbare geeft, onervaren en onwetend; het deel van u dat niet volwassen kan reageren. Het kind in uzelf is een jongere versie van u maar ook de versie van degene die u nu bent – omdat dit deel van u zich niet ontwikkeld heeft. Het is uw taak om het kind in u te laten groeien. 

Als u deze kaart trekt, wijst dat meestal op onvolwassen en pijnlijk gedrag. Afhankelijk van de situatie is er ook een behoefte om ergens fris tegenaan te kijken, door de ogen van een pasgeboren kind. De kaart gaat over de wijsheid van een gek, onschuld, diepgaand lijden, vertrouwen, kinderachtig zijn. Het verschijnen van de kaart zegt dat er potentieel is voor innerlijke groei of de behoefte om kinderlijk gedrag los te laten.

Kernwoorden:

 • onvolwassen gedrag

 • pijn

 • hebzucht

 • kern van mogelijkheden

 • onschuldige ik

 • naïviteit

 • weerloosheid

 • initiatie

 • wedergeboorte

 • cocon

 • dat wat kan groeien of het kind dat vastzit in de tijd en nooit zal groeien

 • bevrijding van materiele zorgen

 • spel