Kali

Mythologie

Kali, de hindoeïstische drievoudige godin van schepping, behoud en destructie, is de bezielende kracht van Shiva, de vernietiger (heer van de dans). Zij is de onverzadigbare honger der tijd die baart en dan verslindt. Bij haar verering horen schedels, begraafplaatsen en bloed. Kali’s energie is onbeheersbaar. Nadat ze twee demonen had gedood, werd ze dronken van hun bloed en danste ze op hun dode lichamen. Ze danste als een waarzinnige tot ze besefte dat ze Shiva bijna dood danste.

Betekenis

Kali is aan haar dans in jouw leven begonnen om je te vertellen dat je je angsten onder ogen moet zien. Alles wat onheilspellend op de loer ligt, ver weg gestopt in je duistere binnenste of juist dichtbij, moet in de ogen worden gekeken en over het voetlicht van bewustzijn worden gebracht. Waarschuwen je angsten je voor gevaarlijke plaatsen, dingen, mensen? Of zorgen ze ervoor dat je je dans niet danst, je leven niet leeft, niet schept met de Schepping? 

Kali komt je vertellen dat jouw dans een essentieel onderdeel is van de hele Dans der Schepping. De heelheid wordt gevoed als je de stukken van jezelf terugeist die je aan angst hebt weggegeven, De meeste angsten zijn vormeloos. Je wint aan kracht door te getuigen van de angst en deze te benoemen. Heelheid wordt geschapen als je je angsten leert erkennen en overwint. 

Ritueel

Kies een rustig moment waarop je niet wordt gestoord. Ga ontspannen zitten of liggen met rechte rug en sluit je ogen. Als je er klaar voor bent, haal je diep adem en laat je bij het uitademen alles gaan. Adem in en ontspan je. Laat bij het uitademen je lichaam vallen als een zijden pak dat als een plasje aan je voeten blijft liggen. Leg je hand op je hart zodat je het ritme en het kloppen van je hart kan voelen. Laat je ademhaling tot rust komen en luister naar je hartslag. 

Adem diep in en zie jezelf bij het uitademen in je hart staan. Dat voelt heel aangenaam. Achter je hart ligt een pad, het ‘verborgen pad’. Ga dat pas op. Het voert je omhoog en omlaag, over pielen en dalen. Op het pad ervaar je alles wat je moet ervaren en zie je alles wat je moet zien. Het begint nu geleidelijk omhoog te klimmen, steeds hoger. Nu is het steil geworden en moet je met handen en voeten klimmen tot je bij een richel komt. Je trekt je aan de richel omhoog en staat langzaam op. 

Je bent nu op de Vlakte der Visie, waar een koele, zuivere, frisse wind blaast – waar je alles kunt zien wat je moet zien. Haal diep adem en inhaleer de zuiverheid van de Vlakte de Visie. Je bent nu klaar om je angst te roepen. Je roept je angst en hij komt. Je vraagt hem naar z’n naam en die zal hij noemen. Hoe ziet hij eruit? Let op wat voor gevoelens je hebt en richt je adem op hen. Je angst vraagt je om iets en dat geef je. Nu is het tijd om terug te keren. Vraag je angst of hij je wil vergezellen en leg je neer bij zijn beslissing. 

Adem nog eens goed de zuiverheid van de Vlakte der Visie in. Ga terug naar de richel en klim naar beneden, steeds dieper en dieper. Het pad leidt je naar beneden, het dal in. Je voelt je verkwikt en versterkt, licht en vrolijk terwijl je terugkeert over het verborgen pad dat achter je hart ligt. Je nader je hart en je stapt erin, en je voelt het kloppende bloed. Adem diep in en keer bij het uitademen terug in je lichaam. Adem diep in en open, als je zover bent, bij het uitademen je ogen. Welkom terug!