Kleuren Kennis Golflengten

Om het fenomeen kleur te begrijpen moeten we eerst iets weten over licht en waar dat in het elektromagnetische spectrum (EMS) geplaatst wordt. Elektromagnetische energie vindt haar oorsprong in de zon en bevat verschillende golflengten, variërend van radiogolven, die het langst zijn, tot gammastralen, die het korts zijn. Licht bestrijkt maar een klein deel van het totale EMS en is het enige stuk dat zichtbaar is voor het menselijk oog. Ze worden waargenomen door het oog via zenuwuiteinden (staafjes en kegeltjes) die gevoelig zijn voor bepaalde golflengten of frequenties van licht. Kleur is eigenlijk licht van verschillende golflengten, dat waargenomen wordt door het oog en het brein.

Kleurstoffen (pigmenten) ooit onttrokken aan natuurlijke bronnen, maar tegenwoordig synthetisch gemaakt, worden gebruikt om kleur te verlenen aan andere materialen, zoals verf. De kleur van een pigment correspondeert met de golflengte van het licht dat het reflecteert, omdat het alle andere golflengten absorbeert. Een rood pigment, bijvoorbeeld, absorbeert alle golflengten behalve de rode, die het terugkaatst naar het oog. Diverse kleurschakeringen komen tot stand door pigmenten met verschillende kleuren te mengen. 

Lichtcirkel: 

De primaire kleuren van licht kunnen gecombineerd worden tot vrijwel elke kleur die het menselijk oog kan waarnemen. Nergens is dit beter toegepast als in onze kleurentelevisie. 

Anders dan bij verfpigmenten krijgen we verschillende resultaten als we gekleurd licht gaan mengen. De primaire kleuren van licht zijn rood, groen en blauw, en ook zij kunnen gecombineerd worden om vrijwel elke kleursensatie te verkrijgen. De primaire kleuren van verfpigment zijn rood, geel en blauw. Secundaire kleuren worden verkregen door twee primaire kleuren te mengen. Zo worden rood en geel samen oranje, geel en blauw worden groen, en blauw en rood worden violet. Recht tegenover elke primaire kleur in de cirkel staat de complementaire kleur ervan. Zo is de complementaire kleur van geel violet en de complementaire kleur van rood is groen.

Een tertiaire kleur wordt verkregen door een primaire met een secundaire kleur te menden. Meng de primaire kleur rood met de secundaire kleur oranje en er ontstaat de tertiaire kleur scharlakenrood. Er zijn in totaal zes tertiaire kleuren: scharlakenrood, goud, citroengeel, turkoois, indigo en magenta. Als aan een van deze kleuren wit wordt toegevoegd, ontstaat een lichtere tint; met zwart wordt deze donkerder. 

Pigmentcirkel: 

Dit is een voorbeeld van een kleurencirkel. De grootste segmenten geven de primaire kleuren weer; de middelste segmenten de secundaire kleuren en de kleinste segmenten de tertiaire kleuren. 

Kleuren Kennis

Kleuren Kennis Psychologie

Drie-Stappen-Methode

Kleuren Kennis Combinaties

Kleuren Betekenis