Kleuren Kennis Psychologie

Het zien van kleuren beïnvloedt onze stemming; sommige kleuren vinden we kalmerend, andere ervaren we als storend. Kleur is daarom een zeer effectief psychologisch middel, dat gebruikt kan worden door professionele hulpverleners om toegang te krijgen tot onze innerlijke emoties en om problemen op te lossen.

Kleur in taal en natuur

Het gebruik van kleurmetaforen in de hedendaagse taal ligt diep ingebed in culturen over de hele wereld. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië wordt kleur gebruikt om een hele reeks van emoties te omschrijven; de term ‘red-blooded’ duidt op iemand die energie en viriel is, terwijl iemand die groen is, naïef en onervaren of jaloers is. In Frankrijk wordt groen gebruikt om afgunst aan te geven, terwijl in Duitsland daarentegen, iemand die blauw is, dronken is, en geel van jaloezie in plaats van groen. 

Ook de natuur maakt gebruik van kleuren, vaak als waarschuwingssignalen om aan te trekken of juist af te stoten. Lieveheersbeestjes zijn bijvoorbeeld rood en zwart, wespen geel en zwart. Deze kleurencombinaties hebben als duidelijk doel andere schepsels te waarschuwen om niet dichterbij te komen. 

Betekenis van kleur

elke kleur heeft een specifieke eigenschap en betekenis. Kennis van de positieve en negatieve eigenschappen van een kleur kan bijdragen tot een grotere bewustwording van de invloeden die in het leven werkzaam zijn. Als een bepaalde kleur in je leven overheerst, zegt dit veel over je karakter en mogelijkheden. 

Andere kleuren

Hoewel ze niet gebruikt worden in het palet van een kleurgenezer worden de kleuren wit, zwart, grijs en bruin veel gedragen en gebruikt in versiering en vormgeving. In veel culturen staat wit voor zuiverheid, eenvoud en onschuld. Wit wordt geassocieerd met spirituele zaken. Zwart staat meestal voor de dood, de angst voor het onbekenden en dat wat verborgen is, en is daarom ook de kleur van mysterie. Voet wit bij zwart en er ontstaat grijs, de kleur van verwarring en angst, gebrek aan richting en twijfel. Bruin, de kleur van de aarde, correspondeert met stabiliteit, stevige fundering en veiligheid. 

Kleuren Golflengten

Kleuren Kennis

Drie-Stappen-Methode

Kleuren Kennis Combinaties

Kleuren Betekenis