De Kracht van het Nu – Eckhart Tolle, gids voor spirituele verlichting

2-3 werkdagen 
Paperback | 191 Pagina’s | Uitgeverij Ankh-Hermes | 2005 
ISBN: 9020282301 

   bol.com Partner

Beschrijving:

Om de weg te gaan die wordt beschreven in De kracht van het Nu dien je de identificatie me je analytische geest en het daardoor gecreëerde onechte zelf, het ego, te laten varen. We zijn ons denken niet. We kunnen onszelf van psychische pijn verlossen. Je authentieke kracht wordt pas gemobiliseerd door je over te geven aan het Nu. Hier vinden we vreugde en zijn we in staat ons ware zelf te omarmen.

Daar komen we er ook achter dat we al ‘heel’ en ‘volmaakt’ zijn. Velen zullen tijdens het lezen van dit boek vaststellen dat de grootste blokkades om in het Nu te komen onze relaties zijn, dat wil zeggen de manier waarop we in onze relaties staan. Relaties kunnen echter ook een toegang zijn om tot verlichting te komen, mits we ze wijs benutten zodat ze bijdragen aan onze bewustwording en we daardoor in staat zijn meer liefde te geven.

Als we volledig aanwezig kunnen zijn en iedere stap in het Nu kunnen zetten, kunnen we de werkelijkheid ervaren van zaken als ‘overgave’, ‘vergeving’ en ‘het onnoembare’. Zo kunnen we onszelf openstellen voor de transformerende ervaring van De kracht van het Nu.

Recensie van Linh: 

Ekhart Tolle werd geboren in Duitsland. Hij verhuisde naar Engeland en studeerde in Londen en werd wetenschappelijk medewerker aan de universiteit van Cambridge. Zelf net als een ieder mens worstelend met de vraagstukken van het leven werd hij op zijn 29e wakker en was verlicht. Dat klinkt makkelijk, maar daar ging wel wat aan vooraf. Het proces tot verlichting is waar zijn boek over gaat. Voor iedereen die verlost wil worden van pijn, of het door je jeugd komt, je relatie met ouders of je partner of die dingen in jezelf die je hinderen.

Tolle vertelt je zonder wollige taal hoe je vrij kan worden. Openstaan zodat jij en je relaties er alleen maar beter van worden. Niet denken maar bewust aanwezig zijn, dat is de kern. In het boek worden vragen gesteld waar ieder mens wel eens mee te maken heeft en hij geeft je meteen de antwoorden en de manier hoe iets op te lossen. Nu klinkt verlicht worden voor de een hoogdravend, terwijl het voor ander een way of life is. Verlicht zijn, verlost van ego, aanwezig zijn.

Hoe kun je jezelf helen? Hoe kun je ervaren dat loslaten, overgave het beste is wat je kan overkomen? Hoe verbeter je een relatie? Lees het in De kracht van het NU. Zeker mensen die al eens eerder een boek over spiritualiteit gelezen hebben, zullen dit boek met veel enthousiasme lezen, maar ook voor diegene die verder wil in het leven, blokkades wil opheffen, wil transformeren, is dit een echte aanrader.

Mijn eigen ervaringen met de Kracht van het Nu.

Er is niets moeilijker dan bewust zijn. Probeer het eens een uur en je zet nog de tandpasta in de koelkast. Hoe goed ken ik mezelf. Denk ik teveel? Zit ik niet teveel in het verleden. Ja het verleden, zo zegt men, is wat je toch het mens van nu maakt. Jawel, maar moeten we bij alles uit het verleden stil blijven staan? 

Nee, zegt Tolle en met hem zoveel spiritueel leiders, maar het pijnmonster waar Tolle het over heeft, is hardnekkig en gewoontes niet zo makkelijk overboord te zetten, ook als we diep van binnen weten dat we daardoor geen stap verder komen. Verdriet moeten we allemaal verwerken en we mogen het zelfs accepteren als het voor dat moment niet los te laten is, maar het de rest van ons leven meeslepen, nee daar wordt je niet vrolijker van. 

Luisteren is ook een kunst en als je aanwezig bent, bewust naar een ander luistert, zonder oordeel, zonder onderbrekingen, dan ben je bewust.Iedere dag heb je een nieuwe kans om opnieuw te beginnen en zelfs binnen die dag kun je jezelf tot de orde roepen als je aan het denken of erger piekeren slaat. Als ik dat doe, zegt ik tot mezelf zoals hij leert. “Wat zou mijn volgende gedachte zijn” en ik denk dan helemaal niets. Ben helemaal blanco en wat een rust!

Tolle leert je weer te voelen zonder denken, uit je hoofd gaan en je hart binnengaan. Als je je bewust wordt van wat hij je wil vertellen kun je ieder NU gebruiken. Gisteren was gisteren. Nu is nu en je bent inderdaad bevrijd van een heleboel pijnmonsters, mits je bewust bent van jezelf en je omgeving en dan loop je naar het licht, in plaats ervandaan. En ja dan zul je ook gaan merken dat er mensen zijn die je gaan benijden, of je zo anders vinden omdat je geen last meer hebt van dat verleden en je anders in het leven staat. Maar het gaat allemaal niet vanzelf, je moet doen, handelen, zijn!

Linh

 bol.com Partner

Linh©Loes Raaphorst 08/2005