Kuan Yin

Mythologie

Kuan Yin, ofwel ‘zij die de huilende wereld hoort’, is de Chinese boeddhistische bodhisattva van medelijden. Ze woont op haar paradijselijke eiland Puttuo Shan en zou elke bede honoreren. Zij is zo machtig dat leed en tegenspoed al verzacht worden door haar naam te noemen. Kuan Yin besloot in deze wereld te blijven nadat zij verlichting had bereikt en zwoer de menselijke vorm te behouden tot alle wezens verlichting bereiken. In Japan wordt zijn Kwannon genoemd. 

Betekenis

De barmhartige Kuan Yin verschijnt in je leven om je te vertellen dat je heelheid moet voeden met medeleven – met anderen, met je geliefden, met jezelf. Wekt het leed van anderen irritatie of apathie bij je op? Wat staat je medeleven in de weg? Gun je jezelf ruimte en rust als je niet voldoet aan je eigen idee van perfecte? Wil je anderen pijn doen omdat jij gekwetst bent? Ben je bang je hart te openen voor het leed van anderen omdat dat je pijn zal doen?

Compassie is het vermogen goed te luisteren en aderen en jezelf de ruimte te gunnen te doorstaan wat doorstaan moet worden en te voelen wat gevoeld moet worden. Kuan Yin zegt dat je je leed kunt verzachten door compassie met jezelf te ontwikkelen. Vanuit die plaats in je binnenste kun je compassie voor de buitenwereld tonen. 

Ritueel

Kies een rustig tijdstip waarop je niet gestoord zult worden,. Ga ontspannen zitten of liggen met een rechte rug en sluit je ogen. Adem diep in en adem langzaam uit. Haal dan nog eens diep adem, adem diep tot in je hart en voel bij het uitademen je hart opzwellen. Haal diep adem en adem uit met een zucht uit je hart. Zie of voel jezelf in je hart. Hoor hoe je hartslag door je heen klopt. 

In je hart is een regenboogbrug. Je loopt de regenboog brug op en begint de grote wateren over te steken. Lopend over de brug voel je je steeds meer ontspannen. De grote wateren zijn sereen en kalmeren, de brug zelf loopt heerlijk, de lucht is verfrissend en aangenaam. Aan de andere kant van de brug ligt Kuan Yin’s paradijselijke eiland Puttuo Shan.

Ze begroet je bij aankomst en geeft je een prachtige bloem. Je voelt hoe je hart zich opent als je z’n geur opsnuift. Ze pakt je hand en leidt je door de weelderige, geurende gewassen naar haar paviljoen. Nadat ze je behoedzaam heeft laten plaatsnemen, wast ze je voeten en geeft je wat je nodig hebt. Ze zegt dat je je problemen aan haar moet vertellen en dat doen je. Ze luistert heel goed en aandachtig. 

Je voelt je tot in het diepst van je wezen gekoesterd en geliefd. Je merkt dat je volledig wordt gehoord, gezien, beluisterd. Het voelt heerlijk en intens helend. Je voelt je lichter en meer met jezelf. Blijf bij Kuan Yin zitten tot je klaar bent om terug te keren. Ze brengt je terug naar de regenboogbrug en ze omhelst je. Je bedankt haar en je gaat terug over de brug en je voelt je gesterkt en opgemonterd. 

De terugreis over de regenboogbrug is kort en je komt weer in je hart. Adem diep in en keer bij het uitademen terug in je lichaam. Haal nog eens diep adem en open je ogen terwijl je uitademt. Welkom terug!