Kunst van het GelukDe Dalai Lama – over de zin van het leven

2-3 werkdagen
Pocket | 352 Pagina’s | Uitgeverij Muntinga | 2001 
ISBN: 9041701613 

  bol.com Partner

Persoonlijke ervaring:

De titel beloofde veel, dus vandaar dat ik vond dat ik dit boek maar eens moest gaan lezen. Helaas ben ik nog niet veel wijzer geworden. Ja, de teksten van de Dalai Lama zijn heel duidelijk, maar de schrijver, Howard Cutler is een vreselijke saaie auteur, waarbij ik constant mijn best moest blijven doen om vooral niet in slaap te vallen. Hij gebruikt graag moeilijke woorden en alhoewel ik niet op mijn achterhoofd gevallen ben leest dit boek niet lekker. De belangrijkste boodschap is echter: mededogen. Mededogen met alles wat leeft, inclusief jezelf en van daar uit zal alles beter worden en die boodschap is uiteraard wél de moeite waard!

Meditatie over Mededogen

Meditaties over Woede

Beschrijving:

Iedereen is op zoek naar geluk, maar niet iedereen vindt het. De Dalai Lama laat zien dat geluk binnen ieders handbereik ligt. Het is een houding die je aanneemt tegenover anderen en tegenover jezelf. Een houding die draait om openheid en herkenning. Inzien dat een ander, net als jijzelf, een mens is, is de eerste stap naar innerlijke vrede. Uitgaande van meer dan 2500 jaar boeddhistische kennis en helder inzicht maakt de Dalai Lama duidelijk hoe we onzekerheid, woede en moedeloosheid kunnen overwinnen. Deze bestseller laat ons de zin van het leven ontdekken.

Recensie: 

“Ieder mens wil gelukkig zijn en niemand wil lijden”, dat is het uitgangspunt van de Dalai Lama voor dit boek. In samenspraak met Howard Cutler, een psychiater, wordt verder uitgewerkt wat geluk is en welke methoden er zijn om het te verkrijgen. De belangrijkste constatering is dat het vooral onze staat van geest is die bepaalt of we ons gelukkig voelen of niet. We moeten de geest dus leren kennen om vervolgens de heilzame factoren erin, zoals vriendelijkheid en mededogen, te vergroten en de negatieve factoren, zoals haat en hebzucht, te stoppen. Onderwerpen als eenzaamheid, relaties en intimiteit, lijden en de zin ervan, omgaan met woede, haat en angst komen uitgebreid aan de orde. De manier waarop de diverse onderwerpen aan bod komen, is uitermate plezierig vormgegeven. Cutler stelt zich op als een enigszins kritische westerling die o.a. in interviews met de Dalai Lama deze gespreksonderwerpen aan de orde stelt. De Dalai Lama wordt vervolgens uitgebreid aan het woord gelaten waarna Cutler bespreekt welke Westerse onderzoeken deze beweringen staven. De informatie is waardevol en voor iedereen te begrijpen en direct toe te passen. De leesbaarheid is optimaal. Pocket met foto-omslag van de Dalai Lama; redelijke letter en marges. 

(Biblion recensie)

 bol.com Partner

Bron De Kunst van het Geluk  ©Loes Raaphorst 07/2006