Lachen is Gezond

Lachen vermindert stress, depressie, bezorgdheid en slapeloosheid. De ontspanning in de spieren en het vrijkomen van endorfine zorgen voor een prettig gevoel. Ook kan lachen pijnstillend werken, alweer door die endorfine.

Lachmeditatie:

  • de eerste vijf minuten worden besteed aan rekoefeningen: armen de lucht in, naar links, naar rechts. Bewust ademhalen, op de tenen staan, en de gezichtsspieren aanspannen en weer ontspannen.

  • vervolgens moet je lachen. In groepen komt dit makkelijk op gang. wanneer je de oefening alleen thuis doet, moet je aanvankelijk gewoon doen alsof je lacht, maar al vrij snel moet je lachen om je eigen pogingen. En dan komt er spontaan lachen. het is belangrijk om je op het NU te richten. En om te denken aan het probleem waar je op dit moment het meest mee worstelt: ‘je favoriete probleem’. Ook dit is aanvankelijk misschien even wennen.

  • de laatste vijf minuten moet je weer stil worden. Je sluit je ogen, en wordt weer rustig. Nu ga je ademen zonder (lach)geluiden te produceren. Je kijkt naar binnen, en wat je daar ook aantreft, je omringt het met een ‘ja’. Ook al voel je pijn, weerstand, of wat dan ook: je zegt er ja op. 

Lachen om je grootste probleem is een aanpak die blijkt te werken. Je gaat jezelf aanvaarden met al je onvolkomenheden. Er komt veel meer vitaliteit, creativiteit en plezier in je leven.

 bol.com Partner

 ]]>

Bron Happinez©Loes Raaphorst 12/2007