Lakshmi

Mythologie

De verering van Lakshmi ontstond voor de Arische invasie van India. Zij wordt beschouwd als de bezielende kracht of Shakti van Vishnu, de Behoeder. Haar heilige dier is de koe, het symbool van weelde en overvloed. Ze staat hier afgebeeld met waterspuitende olifanten, eveneens een symbool van haar grootse weelde. Hindoes zeggen dat de goden de scheppingszee karnden, waardoor Lakshmi in al haar schittering verscheen, hoewel ze volgens de beschrijvingen op de eeuwige zee der tijd dreef, rustend op een lotus. 

Betekenis

Lakshmi komt je vertellen dat het tijd is de heelheid te voeden door de weelde in je leven te erkennen en ervan te genieten. Wordt je bestaan gekenmerkt en beperkt door schaarste in plaats van weelde? Denk je bij geldzaken eerder aan armoe dan aan grenzeloosheid en overvloed? Bekijk je het leven als iemand die nooit genoeg heeft, in plaats van dat je tevreden bent? 

Stel jezelf open voor de weelde, de gulheid die in jouw wereld bestaat. Lakshmi zegt dat het moeilijk is weelde te zien als je bewustzijn wordt overheerst door gebrek, armoede en schaarste. Om heelheid te bereiken, moet je je openstellen voor de stroom van weelde in het universum en de weelde in je leven erkennen. 

Als je je daarvoor openstelt, wordt je er deel van en trek je haar naar je toe. Als je je bewust wordt van de weelde in je leven in al haar vormen – vriendschap, gezondheid, familie, liefde, schoonheid, talent, humor enzovoort – kun je meer oproepen vanuit een bewuste plaats.

Ritueel

Kies een ontspannen moment waarop je niet gestoord zult worden. Je hebt papier en pen nodig. Noteer alles wat je hebt. Bijvoorbeeld: een huis, geliefde(n), vrienden, kinderen, eten, talent, schoonheid, kleding gezondheid, dieren enzovoort. Als je de lijst af hebt, ga je met recht rug zitten of liggen en sluit je je ogen. Adem diep in en adem uit. Haal nog eens diep adem en inhaleer daarbij heerlijk geurende, gouden energie. Bij het uitademen circuleert deze energie door je hele lichaam. 

Doe dit nog een keer. Nu moet je de ingang tot een tunnel voelen of zien: een die je kent of een uit je fantasie. Ga die tunnel binnen. De tunnel is prettig en goed verlicht en terwijl je erdoorheen loopt, wordt je ontspanning groter. Aan het eind van de tunnel ligt een pad, dat je naar een reusachtige lotusvijver leidt. Langs zijn rand liggen weelderige kussens, de meest luxueuze gewaden die je ooit hebt gezien en enkele prachtige sieraden. Trek de kleren aan, doe de sieraden om en ga op de kussens zitten. Er verschijnt een overdaad aan eten en drinken voor je. Ga ontspannen zitten, eet iets en kijk naar de vijver. 

Er gaat een reusachtige lotusbloem open, waaruit Lakshmi tevoorschijn komt in al haar glorie. Ze vraagt om je lijst en je geeft die aan haar. Je bedankt haar voor de weelde in je leven en ge vraagt haar om tastbaar symbool te geven van dat gebied. Als je haar dit geeft, voel je een geweldige bevrijding. Je ervaart het luxueuze besef te weten dat zij voor dat aspect van je leven zorgt. Het is nu tijd om terug te keren. 

Je neemt afscheid van Lakshmi en je bedankt haar. Ze zegt dat je de kleren en sieraden mag houden. Terwijl ze praat, lossen de kleren en sieraden op en worden ze een deel van je. Je vertrekt met het gevoel dat je nog steeds in schitterende gewaden bent gehuld. Nu loop je over het pad terug naar de tunnel. Je keert terug via de goed verlichte en aangename tunnel. Als je eruit komt, adem je diep in, en je keert bij het uitademen terug naar je lichaam. Open je ogen zodra je er klaar voor bent. Welkom terug!