Levenskracht – het mannelijke en vrouwelijke ontmoeten elkaar

Kernwoorden

  • Levenskracht
  • Wederzijdse aantrekkingskracht
  • Menselijke liefde
  • De vijf elementen

Beschrijving

Op dit kunstwerk zijn een man en een vrouw in omhelzing afgebeeld. Onder hen brandt het vuur van hun gezamenlijke passie. het is hier de gloeiende lava die uit de kern van onze planeet naar boven komt. Links van hen reiken planten zich in een eeuwige groeibeweging naar het licht. Deze golvende beweging die ook in het liefdesspel terugkomt wordt rechts in de zee voortgezet. Daar springen dolfijnen die dit spel voeden omhoog. 

De man heeft zwart haar, de vrouw blond. Deze tegenstelling is ook in de mannelijke en vrouwelijke aspecten sterk aanwezig. Het spirituele gele licht boven hen komt uithun geestelijke beleving voort. De afbeelding van een Egyptisch Horusoog is de bekroning. Meeuwen dansen in een vrije vlucht, gedragen door de wind. Spiralende vormen staan voor de levensenergie. 

Boodschap

Op deze kaart staat de menselijke liefde centraal. Heb je deze kaart getrokken dan is er een grote kans dat er een liefdesuitwisseling gaat komen. Ook kan het van belang zijn om een bestaande relatie nieuwe levenskracht te geven. Eerst zul je daar iets voor moeten doen. Elke relatie heeft voeding, tijd en aandacht nodig. Net als een plant moet de relatie verzorgd worden met liefde. Veel mensen denken wanneer zij verliefde zijn, dat zij deze euforische staat wel vast zullen houden. Maar niets is minder waar. 

Toch kan verliefdheid geweldig veel inspiratie geven en de passie veel vuur. Verliefd zijn is bijna een biologische functie van het lichaam om zich te verbinden met een ander. Je wordt heel egoïstisch in je verlangen je exclusief met die persoon bezig te houden. Is de verbinding eenmaal gemaakt, dan is de reden van het verliefd zijn in feite over. Een diepere menselijke liefde kan dan ontstaan. 

In relaties – In een bestaande liefdesrelatie wordt die diepere verbinding na enige tijd nogal eens overspoeld met de dagelijkse beslommeringen. Door irritaties en stress raakt de diepere verbinding zoek. Deze kaart kan jou stimuleren om daar iets aan te doen. Spreek een speciale dag of avond af die volledig aan de relatie besteed wordt. Ook kun je in gedachten of in de realiteit teruggaan naar een plek waar de verliefdheid begonnen is. Het is leuk om daar de rode draad weer op te pakken en samen opnieuw te beginnen. 

Alleenstaand – Ben je uit vrije keuze alleenstaand, kies er dan voor om liefde en aandacht aan de relatie met jezelf te geven. Laat je nu verwennen door bijvoorbeeld een massage te nemen. Maak deze week nog tijd vrij voor wat jij het leukste vindt in je leven. Koop morgen een grote bos rozen voor jezelf, of koop een boek over hoe je beter met je eigen energie om kunt gaan en ga voor jezelf die oefeningen doen. Je bent allereerst je eigen geliefde. Zorg goed voor jezelf dan straal je dat ook uit naar buiten. Misschien ziet er toch iemand kans om jouw kantenklare leventje binnen te stappen! 

Misschien ben je alleenstaand geworden zonder dat dit een vrije keuze was. Mogelijk is dit gekomen door een situatie waar jij van moet herstellen. Geef verdriet of rouw alle tijd, maar sluit niet meer alles buiten. Het kan zijn dat je juist nu, nu je deze kaart getrokken hebt, uit je schulp gaat kruipen, omdat je mensen gaat ontmoeten waar het contact heel waardevol mee wordt. Open je dan voorzichtig voor nieuwe vriendschappen. 

Nieuwe relaties – Zou je graag een liefdesrelatie willen hebben, dan geeft deze kaart aan dat er nieuwe mogelijkheden in het verschiet liggen. Het is nu belangrijk om naar je motivatie te kijken. Hoe is de relatie met jezelf? Heb je naar jezelf leren kijken en luisteren? Kun je jouw levensgeluk op eigen kracht ervaren? Dan is het belangrijk dat je de menselijke liefde gaat delen met iemand die ook op emotioneel gebied voor zichzelf kan zorgen. Wanneer beide partners de eigen verantwoordelijkheid dragen, is dat een goed uitgangspunt voor een harmonieuze relatie. Maat een goede keuze!

Een relatie om troost te krijgen of de eenzaamheid te verdrijven kan noodzakelijk zijn maar geeft uiteindelijk een grotere kans op teleurstelling. Je verwacht dan teveel van de ander. Het is niet de taak van een ander om uitsluitend voor jouw levensgeluk te zorgen. Ook is het niet jouw taak om de ander gelukkig te maken. Het is de bedoeling dat de relatie die je samen vormgeeft beide partners evenveel biedt. Natuurlijk kun je naar elkaar groeien. De liefde tussen twee mensen kan stapsgewijs een evolutieproces doormaken en dat is wat in veel huwelijken gebeurt. Geduld en vertrouwen zijn daarbij net zo belangrijk als liefde en seks.

Symbolische betekenis, archetypes en herkenning

Liefdespaar – in het midden van het kunstwerk zijn een man en een vrouw afgebeeld. Hun omhelzing straalt tederheid uit. Zij staan voor het evenwicht van geven en ontvangen. De man beschermt hier de vrouw maar de vrouw zal op haar beurt de man kracht geven wanneer dit nodig is. Er is geen prestatiedwang, maar zij zijn samen in harmonie. 

Plantengroei – Op de afbeelding staan de vormkrachten en de beweging in de plantengroei centraal. Alles is voortdurend in verandering. De planten groeien naar het licht, hun takken golven en dansen in een eeuwige cyclus van verstild ontluiken. Ook een relatie is voortdurend in verandering en kan niet stil blijven staan. 

Meeuwen boven de zee – dansen in de vrije lucht. Zij kunnen zich laten dragen door de windstromingen. Daarmee kunnen zij moeiteloos lange afstanden afleggen. Zij staan symbool voor het je laten drijven in een ontspannen staat in de liefdesrelatie. Dit in het vertrouwen dat je komt waar je wezen moet. 

Horusoog – Dit gouden symbool boven aan de afbeelding is een Egyptisch teken dat staat voor het alziende oog. Het hangt boven het liefdespaar als een symbool van goddelijke kracht. Hierbij geldt het gezegde ‘zo boven zo beneden’. Het Horusoog, de Utchat, staat zowel voor de poolster en het grote inzicht, de verlichting, als voor je innerlijk weten.

De gouden lichtbundel – Dit staat symbool voor de grote levenskracht die mensen kunnen ervaren wanneer zij in harmonie zijn met zichzelf en zij de ademhaling gebruiken om hemel en aarde in hun lichaam en geest te verbinden. Je kunt dit zowel in gebed en meditatie ervaren, als in een liefdesuitwisseling tussen twee mensen, en individueel wanneer je door ademoefeningen je chakra’s leert verbinden. Ook bij het omhelzen van een boom kan je de hemel en aarde-energie als een lichtstroom in jezelf beleven. 

Vuur en spiralen – Het vuur onderaan de afbeelding staat symbool voor de passie en de seksuele beleving. Ook Moeder Aarde draagt in haar centrum een groot vuur dat onze hele planeet verwarmt. In ons basischakra ligt een vurige bron van onze creativiteit en levenskracht. Een rode draad loopt op de afbeelding onder het liefdespaar door en voedt hen met deze krachtige energie. De draad is verbonden met een aantal spiralen die staan voor het scheppende principe en de DNA-spiraal. Zij geven kracht aan de plantengroei, het mensenpaar, de dolfijnen in de zee en al wat leeft.