Literaire Liefdeslessen – Gone with the Wind – Gejaagd door de Wind

Scarlett O ‘Hara, de hoofdpersoon van deze roman van Margaret Mitchell, is verliefd op Ashley en beseft te laat hoeveel ze van haar man Rhett Butler houdt. Scarlett is een hartstochtelijke vrouw die Ashley aanbidt. Ashley is zo overweldigend door Scarlett’s aandacht dat hij haar valse hoop geeft. Zelfs als ze is getrouwd met Rhett blijft Scarlett Ashley achternalopen. Pas als Ashley’s vrouw Melanie sterft, realiseert Scarlett zich hoeveel Ashley van zijn vrouw hield. dan pas beseft ze hoeveel ze zelf van Rhett houdt. Maar ze is te laat. Rhett wacht niet langer op haar liefde. Scarlett keert alleen naar huis, vastbesloten Rhett terug te winnen. De moraal is dat men beter kan investeren in zijn relatie dan in een geïdealiseerd droombeeld. Alleen mensen die hun geliefde zien als een mens met goede en slechte kanten, kunnen een hechte relatie opbouwen. 

Persoonlijke ervaring:

Natuurlijk heb ik deze enorm dikke pil gelezen, zowel in het Engels als in het Nederlands. Een boek vol heerlijke romantische geschiedenis die een goed tijdbeeld geeft van het Amerika in het 2e gedeelte van de 19e eeuw. Het boek is ook verfilmd zoals velen van mijn generatie en ouder wel weten en ook gezien hebben; het was een enorme zit van vierenhalf uur in de bioscoop, waarna alle vrouwen huilend en de mannen gapend naar buiten kwamen 🙂

 bol.com Partner

Bron MBS  ©Loes Raaphorst 04/2006