Literaire Liefdeslessen – Odyssee

Homerus’ Odyssee is een mythe over heldendom en eeuwige liefde. Koningin Penelope vreest dat ze haar man Odysseus nooit meer zal zien. Die Trojaanse Oorlog waarin hij 12 jaar vocht is afgelopen en hij keerde niet terug met de andere krijgers. Ze weet niet dat Odysseus gevangen wordt gehouden door de nimf Calypso. Penelope zoekt een nieuwe man, maar vindt geen geschikte kandidaat. Haar aanbidders vindt ze wreed en hebzuchtig. Ze geeft hen moeilijke opdrachten en belooft dat de winnaar met haar mag trouwen. Intussen smeekt Odysseus de goden om vrijheid en her keert vermomd terug naar zijn paleis in Ithaca. Hij vervult alle opdrachten van Penelope en is daarmee haar liefde waardig. De koninklijke familie is weer herenigd. De moraal is dat liefdevolle daden een kwijnende relatie weer nieuw leven in kunnen blazen. Men moet elkaar zijn liefde steeds bewijzen. 

Persoonlijke ervaring:

Uiteraard heb ik deze mythe ook moeten leren op school, maar erg veel is er toen niet blijven hangen. Gelukkig is er ook een miniserie van verschenen op DVD met Armand Assante in de hoofdrol. Waarom veel mensen hem toch zien als een 2e rangs acteur is mij een raadsel want hij speelt in deze serie de sterren van de hemel! De serie staat trouwens bol van de sterren, want ook Vanessa Williams, Jeroen Krabbé, Christopher Lee, Isabella Rossellini en Geraldine Chaplin zien we verschijnen.

 

Bron  MBS ©Loes Raaphorst 04/2006