Literaire Liefdeslessen – Pride and PrejudiceTrots en Vooroordeel

De titel van Jane Austen’s boek verwijst naar de hindernissen waar Elizabeth en Darcy in hun relatie op stuiten. Het thema van het boek is persoonlijke groei in de liefde. Partners moeten niet voorbijgaan aan hun identiteit om hun wederhelft te plezieren. Bovendien moeten ze hun vooroordelen eens kritisch bekijken. Zo krijgt ware liefde een kans. Elizabeth vindt Darcy aanvankelijk een lomperik, vergeleken bij de charmante heer Wickham. Als ze echter ondekt dat Wickham over Darcy heeft gelogen, stelt ze haar oordeel bij. Darby moet ondertussen zijn trots overwinnen om Elizabeth’s hart te winnen. Beiden leren van hun fouten en ontwikkelen een hechte liefde. 

Persoonlijke ervaring:

Dit boek heb ik in het Engels gelezen voor mijn eindexamen VWO. Toen al was ik er hevig van onder de indruk. Inmiddels is er zelfs een film verschenen gebaseerd op dit beroemde verhaal van Jane Austen, één van mijn favoriete schrijfsters uit de 19e eeuw!

 

Bron  MBS ©Loes Raaphorst 04/2006