Literaire Liefdeslessen – Tess of the d’ Urbervilles – Tess van de d’ Urbervilles

In Thomas Hardy’s roman over onschuld en verdriet verwoest jaloezie het leven van Tess en Angel. Jaloezie is een emotie die veel kan aanrichten. Het is de bron van argwaan en minderwaardigheidscomplexen. Tess wordt verkracht door een rijke landeigenaar. Ze wordt zwanger, maar het kind sterft en Tess wordt verstoten. Eenzaam en arm ontmoet ze Angel, op wie ze verliefde wordt. Ze wil hem over haar verleden vertellen voor hun huwelijk, maar dat lukt haar niet. Als ze de waarheid onthult, laat Angel haar in de steek, gek van jaloezie. De radeloze Tess belandt in de prostitutie en doodt uiteindelijk haar verkrachter. Angel beseft wat hij heeft verloren, maar komt te laat – Tess wordt opgehangen wegens moord. de moraal is dat jaloezie veel te gronde richt. Deel jaloezie op in angst, woede en verdriet en ga elke emotie afzonderlijk te lijf. Dit voorkomt veel ellende.

Persoonlijke ervaring:

Oops… alweer niet gelezen; geen wonder dat ik nog steeds een beetje jaloers kan reageren 🙂

 bol.com Partner

Bron  MBS ©Loes Raaphorst 04/2006