Literaire Liefdeslessen – The Crucible – De Vuurproef

Arthur Miller’s drama vertelt over een jonge vrouw, Abigail Williams, in het puriteinse stadje Salem. Abigail heeft een affaire met de vooraanstaande landeigenaar John Proctor. Zij gelooft dat hij van haar houdt en voert een betoveringritueel uit waarin ze John’s vrouw Elizabeth dood wenst. Ze wordt betrapt, wild dansend in het bos. John laat haar vallen en Abigail beschuldigt anderen van hekserij. De situatie escaleert. John ziet geen andere uitweg om zichzelf, zijn vrouw en de andere vrouwen in Salem te beschermen door toe te geven dat hij overspel heeft gepleegd. Elizabeth wil echter niet dat John zijn reputatie schaadt, dus zwijgt hij – en wordt geëxecuteerd. Het toneelstuk gaat over de tol die men moet betalen door uiting te geven aan wraaklust. Elizabeth verkiest een dode man boven de schande van een overspelige man. 

Persoonlijke ervaring:

Dit boek heb ik niet gelezen, maar wel een film gezien die gebaseerd is op dit verhaal. Dankzij Stephen King lijkt het wel dat alles wat zich afspeelt in Salem met hekserij te maken heeft 🙂

 

Bron  MBS ©Loes Raaphorst 04/2006