Louise L. Hay

Louise Hay is een internationale autoriteit op het gebied van persoonlijke groei. Ondanks een leven vol met moeilijkheden heeft deze bijzondere vrouw haar positiviteit teruggevonden, haar leven vorm gegeven zoals zij zelf wilde, heeft zij verdriet en haat een plek kunnen geven en zelfs kanker overwonnen. Inmiddels zijn er wereldwijd vele instellingen die volgens haar principes werken en veel mensen geholpen met ernstige problemen, meestal van psychische aard. 

Als ik het heb over van jezelf houden, bedoel ik iets heel anders dan ijdelheid of arrogantie. Dat is geen liefde. Dat is angst. Ik bedoel dat je jezelf enorm respecteert en waardeert als het grote wonder dat je bent. Ieder van ons is echt geweldig. We zijn goddelijke, grootse uitdrukkingen van het leven en dat mogen we best beseffen. Als dat lukt, lijkt het alsof we volmaakt zijn afgestemd op het universum. Alles begint te stromen. Laten we dus niet alleen van onze naaste houden, maar ook van onszelf, en we moeten met dit laatste beginnen.
Ik wil een aantal van mijn ideeën over het leven met je delen en aangeven hoe je van jezelf kunt gaan houden. Als je deze richtlijnen hebt begrepen en gaat oefenen, verandert je leven enorm. Ik ben een heel eenvoudig persoon en mijn richtlijnen zijn heel eenvoudig.

Uit: Stoomcursus van jezelf houden

  1. Geef geen kritiek meer: kritiek geven is geen bijdrage. Weiger jezelf te bekritiseren en accepteer jezelf volledig zoals je nu bent. Iedereen verandert, maar als je jezelf afkeurt, verander je in een negatieve richting en als je jezelf goedkeurt, verander je in een positieve richting. 
  2. Jaag jezelf geen angst aan: terroriseer jezelf niet langer met je gedachten. Het is vreselijk om op deze manier door het leven te gaan. Ontdek welk beeld je een goed gevoel geeft (ik zie graag gele rozen voor me). Zodra je een angstige gedachte op voelt komen, kun je deze gedachte vervangen door een gedachte die je een goed gevoel geeft. 
  3. Ga op een lieve en geduldige manier met jezelf om: wees aardig tegen jezelf. Wees lief voor jezelf. Behandel jezelf met geduld nu je oefent in een nieuwe manier van denken. Behandel jezelf zoals je iemand zou behandelen op wie je dol bent. 
  4. Wees vriendelijk tegen je gedachten. Als je jezelf haat, haat je eigenlijk je gedachten. Haat jezelf niet, omdat je bepaalde gedachten denkt, maar verander deze gedachten liefdevol. 
  5. Geef jezelf complimenten. Jezelf bekritiseren breekt je innerlijke kracht. Als je jezelf complimenten geeft, wordt je innerlijke kracht groter. Geef jezelf zo vaak mogelijk complimenten. Zeg tegen jezelf dat je het heel goed aanpakt, ook als je iets onbelangrijks doet. 
  6. Steun jezelf. Ontdek hoe je jezelf kunt steunen. Vraag je vrienden om hulp. Sta ze toe om je te helpen. Het is een teken van kracht wanneer je om hulp vraagt op momenten dat je die hulp goed kunt gebruiken. 
  7. Ga liefdevol om met je negativiteit. Besef dat je negativiteit veroorzaakt wordt door een behoefte. Je ontdekt nu nieuwe, positieve manieren om aan deze behoefte te voldoen. Laat daarom nu je achterhaalde, negatieve gedachtepatronen liefdevol los. 
  8. Zorg goed voor je lichaam. Verdiep je kennis over voeding. Van welke brandstof dien je je lichaam te voorzien zodat het optimaal kan presteren en zoveel mogelijk energie heeft? Kom meer te weten over lichaamsoefeningen. Welke oefeningen doe je het liefst? Bemin en prijs de tempel waarin je leeft. 
  9. Werk met de spiegel. Kijk jezelf vaak in de ogen. Laat merken dat je steeds meer van jezelf gaat houden. Vergeef jezelf terwijl je naar je spiegelbeeld kijkt. Praat tegen je ouders terwijl je in de spiegel kijk en vergeef ze. Zeg minstens eenmaal per dag tegen jezelf: Ik hou van jou. Ik hou heel veel van jou! 
  10. DOE HET NU. Stel van jezelf houden niet uit tot je beter bent, tot je bent afgevallen, tot je een nieuwe baan hebt, of tot je een nieuwe relatie bent aangegaan. Doe het nu. Hou zoveel mogelijk van jezelf!

Boeken, cassettes, kaarten en posters van Louise L. Hay
zijn te bestellen via: