Luisteren naar Kinderen

Paperback | 252 Pagina’s | Tirion Uitgevers | Herziene editie | 1ste Druk
ISBN10: 9043907588 | ISBN13: 9789043907583

Elke moeder heeft wel eens twijfels over de opvoeding. Niemand vindt het leuk te zien dat broertjes en zusjes zoveel ruzie maken. Iedereen heeft wel eens spijt van een “harde” opmerking naar kinderen toe. Hoe zitten die verhoudingen nu eigenlijk in elkaar en hoe zouden we daar op een eenvoudige manier beter mee op kunnen gaan? 

Jaren geleden kwam ik in aanraking met een kleuterleidster. Het viel mij op dat zij zo heerlijk “naturel” met de kinderen om ging. Zij verhief haar stem zelden, ze verloor haar geduld zelden, alles liep op rolletjes bij haar en de kinderen waren dol op haar. Toch had ze wel degelijk regels en er waren wel degelijk grenzen aan haar acceptatievermogen. 

Zij vertelde mij haar “geheim”. Het boek van de Amerikaanse psycholoog Dr. Thomas Gordon: Luisteren naar Kinderen. Er bestaan zelfs cursussen hier in Nederland die gebaseerd zijn op zijn boek. Iedereen die een beetje kan lezen en geduld heeft kan het echter ook zonder cursus. Het principe is eigenlijk heel simpel en toe te passen bij elke leeftijd. 

Alles draait om luisteren; maar dan ook tussen de regels door luisteren. Een kind wat rond 5 uur vraagt wat er gegeten gaat worden die dag, staat niet te zeuren, maar wil hiermee eigenlijk zeggen: ik heb honger Mam! Dit voorbeeld is misschien wel heel kort door de bocht, maar geeft wel aan hoe simpel het is. Het kind voelt zich “begrepen”.

Het principe is dat er een verschil wordt gemaakt tussen het kind zelf en het gedrag van het kind. Door een verschil te maken tussen het afkeuren van het gedrag maar niet van het kind zelf, blijft de van nature goede verstandhouding tussen ouder en kind intact. Het kind voelt zich geaccepteerd.

Het is beslist geen opvoedmethode waarin de kinderen alles voor het zeggen hebben. Integendeel zelfs. Het is juist een methode om kinderen respect voor iedereen bij te brengen. Het is een win-win methode, waarbij ieder individu in zijn/haar waarde gelaten wordt. 

Natuurlijk zou het ideaal zijn dit boek als een soort bijsluiter bij de pil te leveren, zodat iedere vrouw nog voor er sprake is van kinderen zich dit principe al eigen kan maken. Helaas gaan de meeste vrouwen pas veel later aan problemen bij de opvoeding van kinderen denken. Het is beslist niet te laat. Ik zou zelfs zeggen, dat men juist dan zeer gemotiveerd aan deze methode kan beginnen.

Het boek is uitgegeven door Elzevier en van dezelfde auteur is ook verschenen:

Beter Omgaan Met Kinderen
Beter Omgaan Met Jezelf
Beter Leiding Geven

 Luisteren naar kinderen
bol.com Partner

©Loes Raaphorst  2003