Maeve

Mythologie

Maeve, wat ‘bedwelmend’ betekent, stond in verband met Ierland en vertegenwoordigde de soevereiniteit van het land en zijn magisch centrum, Tara. In de loop der tijd werd ze afgezwakt tot Maeve, de koningin die sneller was dan een paard, met vogels sprak en mannen het hoofd op hol bracht door alleen maar naar ze te kijken. 

In het Ierse epos Tain Bo Cuailnge twist Maeve met haar koning over de vraag wie het rijkst is – bij de Kelten viel de heerschappij toe aan de rijkste partner van een echtpaar. Hij won de strijd omdat hij een magische stier bezat. Zij besloot een magische rode stier te stelen. Na hevige slagen en veel bloedvergieten kreeg Maeve de rode stier in haar bezit. Maar toen de twee stieren elkaar tegenkwamen, verscheurden zij elkaar. 

Betekenis

Onverschrokken stapt Maeve je leven binnen om je op te dragen de verantwoording van je eigen leven te nemen. Het wordt tijd dat je ‘koningin van je eigen domein’ wordt door je bewust te worden van, en dan aansprakelijk te worden voor alles wat je doet, alles wat je bent, alles waarin je gelooft. 

Zijn er in jou gebieden die even onzeker lijken als onbekende wateren? Lijkt het alsof je ‘op de automatische piloot’ leeft, alsof iemand anders je heeft geprogrammeerd? Misschien heb je je laten meedrijven in een bepaalde situatie zonder je af te vragen of dat wel zo geschikt is voor jou. Misschien ook wil je niet erkennen wat jouw bijdrage is geweest aan de situatie of je huidige relatie. 

Maeve herinnert je eraan dat je heelheid kunt bereiken door de verantwoordelijkheid voor je leven te nemen, in wat voor toestand je je ook bevindt. Want je kunt alleen iets anders bereiken door de verantwoordelijkheid te nemen, door te erkennen waar je staat, wie je bent, wat je bent. 

Ritueel

Kies een tijdstip waarop je je veilig voelt, waarop je niet gestoord wordt en je herrie kunt maken. Je kunt een kaars aansteken en/of wierook branden, alles wat kan bijdragen aan je ritueel. Maak eerst een lijst van alle dingen in je leven, die je elk op een apart papiertje schrijft: je baan, je kinderen, je relaties met vrienden, geliefde, familieleden enzovoort. Hoeveel je opschrijft, moet je zelf weten. Schrijf naast elk woord wat je erbij voelt. Bijvoorbeeld: Baan: juridisch secretaresse. Gevoel: haat. Schrijf het volgende woord op een ander papiertje, en ga door tot je ze allemaal gehad hebt. 

Neem je papiertjes mee naar een plaats waar je genoeg bewegingsruimte hebt. Kies muziek uit die je in de voor jou juiste stemming brengt en gebruik een ratel of een trommel. Trek een cirkel in de kamer door een rondje te lopen of deze op de vloer te tekenen, of door voorwerpen in een kring neer te leggen. Als je klaar bent, zet je de muziek op. Ga spelen, gun het jezelf om echt in de stemming te komen en het naar je zin te hebben. 

Blijf voorlopig buiten de cirkel. Pak het eerste papiertje. Spreek de woorden uit die erop staan en zeg daarna: dit is van mij, net zo vaak tot je echt voelt dat je het bezit. Je kunt je woorden begeleiden met gestamp of gespring of een andere beweging die je geschikt lijkt. Als je klaar bent, leg je het papiertje in het midden van de cirkel en ga je door met het volgende papiertje. Als je klaar bent met dat papiertje, leg je het bij het eerste in het midden van de cirkel.

Als je al je papiertjes hebt gehad, dans of stap je de cirkel binnen en pak je alle papiertjes op. En terwijl je stilstaat of doorgaat met dansen, zeg je zo vaak als je nodig vindt: dit is allemaal van mij. Sta jezelf toe het in te ademen, om alles wat op de papiertjes staat ook echt te bezitten. Als je klaar bent, stap je uit de cirkel en blaas je de kaars uit. Bedank jezelf, bedank Maeve, bedank je leven. Veeg de cirkel uit of haar hem weg. Voel de heelheid en de kracht nu je jezelf hebt gevoed met verantwoordelijkheid.