Maisvrouw

Mythologie

Inheemse en Pueblo-volken in het zuidwesten van Noord-Amerika – de Arikara, Pawnee, Cheyenne, Hidasta, Abnaki, Cherokee en Huron – zien mais als een godin. Maisvrouw omvat de figuren van de Maismoeder, de Maismaagden en de Gele Vrouw. Ze staan allen in verband met mais als een heilig wezen dat delen van zichzelf aan haar volk geeft om het te onderhouden en te voeden. De scheppingsgod van de Arikara, Nesaru, vormde Maismoeder uit een maiskolf die in de hemel groeide. Daarna kwam Maismoeder naar de aarde en zij leerde de mensen hoe ze de goden moesten vereren en mais moesten planten. 

Betekenis

Maisvrouw brengt je haar liefde in de vorm van voedsel, om je te zeggen dat het tijd wordt om jezelf te voeden. Eten is een heilige handeling. Iets levends sterft en jij eet het op, of het nu gaat om dieren die je eigenhandig doodt of om groenten die je in de supermarkt koopt. Het is inherent aan mens-zijn dat je iets doodt om te kunnen leven. Als je eten als een vervelende plicht ziet, als iets dat je moet vrezen of vermijden, dan beledig je de liefde die je krijgt van Maisvrouw en de planten en de dieren. 

Ben je bang voor voedsel? Heb je al het gevoel dat je dikker wordt door alleen maar naar voedsel te kijken? Heb je het te druk, ben je te gespannen of te veel bezig met belangrijker dingen om jezelf te voeden? Voed je andere, maar niet jezelf? Heb je een haat-liefdeverhouding met eten? Maisvrouw zegt dat eten een van de meest basale handelingen van de verzorging van jezelf is en dat je heel kunt worden door een goede relatie met voedsel te krijgen. 

Ritueel

Het tijdstip is het ontbijt, de lunch of het avondeten en de plaats is die waar je normaliter eet. Je kunt dit alleen doen of met dierbaren. Je kunt het eten zelf klaarmaken of dat door anderen laten doen. Als het eten klaar is, ga je op je plaatsje aan tafel zitten. Kijk even naar het eten; zie of voel de levenskracht van het voedsel dat voor je staat. Sluit daarna je ogen en adem diep in. Let op of er gevoelens in je opkomen.

Voel nu hoe de energie van de aarde in je tenen kruipt, in je kuiten, je dijen en verder, tot in alle hoeken van je lichaam, tot je je gecenterd, geconcentreerd, alert en werkelijk één met je lichaam voelt. Haal nog eens diep adem en voel hoe al je cellen met je meeademen. Doe nu je ogen open. Schep wat eten op. Eer de planten en/of dieren door hen te bedanken. Neem een hapje en ontspan je, concentreer je met al je zintuigen op het voedsel en je gevoelens. 

Kauw Langzaam, gun jezelf de tijd om de smaak en de geuren goed in je op te nemen. Probeer alle ingrediënten te proeven. Concentreer je bij het volgende hapje op de levenskracht. Voel je iets tintelen in je mond terwijl je kauwt, als kleine elektrische schokjes? Voel hoe jij en het voedsel één worden terwijl het oplost in je mond. Neem de levenskracht van het voedsel in je op en voel hoe het je eigen levenskracht voedt. 

Gun jezelf om volop te genieten van het eten. Ga door op deze geconcentreerde, heilige manier, één met je lichaam en met aandacht voor al je zintuigen, tot je gegeten hebt wat je nodig had. Haal als je klaar bent diep adem en laat de nieuwe energie door je lichaam stromen. Dank de Maisvrouw en jezelf voor de voeding.