Manipura Navelchakra of zonnevlechtchakra

Dit chakra bevindt zich tussen de navel en de solar plexus (zonnevlecht). Manipura is het energiecentrum met het accent op onze emoties. Het is tevens de plek waar onze spijsvertering plaatsvindt. Een dynamische plek, een voedende plek. Lichamelijk, maar zeker ook spiritueel. Manipura stuurt onze gevoelens van vreugde en verdriet. Van angsten en ook van eigenwaarde. Een druk centrum waarin veel van ons onbewuste zich kenbaar maakt. 

De uitdrukking ‘vlinders in je buik’ zegt het heel duidelijk. Verliefdheid laat zich niet mooier omschrijven. Onze buik zendt dus signalen uit, waar je goed en geconcentreerd naar moet luisteren. Niet alle signalen zijn meteen herkenbaar. Concentreer je op je buik dor je ‘bewustzijn’ daar naartoe te brengen. Wees liefdevol en stel je ervoor open. Laat wisselend je linker- en rechterhand cirkelend om je navel gaan. Het is een warme liefkozing voor de plek waar je zo kwetsbaar bent. Waar, hoe vreemd het ook klinkt, ook je kracht zit. 

Een van de oudste vormen om een lichamelijk en geestelijk evenwicht te bevorderen is Tai Chi, een balletachtige, ingetogen dans, die erop is gericht om in het centrum (zonnevlecht) de energie op te bouwen. Van hieruit wordt alles gestuurd. Monniken die al jaren Tai Chi beoefenen laten ons oefeningen zien die we voor onmogelijk houden. De kracht komt dus vanuit de buik; onze balans komt ook vanuit de buik. Het gaat om het juiste evenwicht. 

We zullen meer moeten leren om goed naar ons lichaam te luisteren. Dat vereist een liefdevolle aandacht daar naartoe. Als we in staat zijn om die onvoorwaardelijk te geven, vanuit ons hart, zullen we merken dat de gemoedstoestanden die ons uit ons evenwicht kunnen brengen, kunnen worden verzacht. Een liefdevolle geest kan ook lachen, al zien we het niet. Breng die lach naar je buik en ervaar het resultaat van deze heilzame massage. Manipura of zonnevlechtchakra kan dan gaan werken als de zon. Stralend zijn warmte schenkend vanuit het centrum naar je totale zijn. 

 Chakrakaarten
Chakrakaarten
Cees Weteling
bol.com Partner