Mannen voor Vrouwen – het cursus boek

Paperback | 144 Pagina’s | Nijgh & Van Ditmar | 2003 
ISBN: 9789038800158
 € 12,50 

door: Jeroen van Merwijk, Hans Dorrestijn, Joep van Deudekom, 
Bert Klunder en Beau van Erven Dorens

Recensie Bol.com: 

Onder de titel ‘Mannen voor vrouwen’ zond de RVU in september en oktober 2003 (een herhaling van juli 2002) zes voorlichtingsprogramma’s voor vrouwen uit waarin de cabaretiers Jeroen van Merwijk, Hans Dorrestijn, Joep van Deudekom, Bert Klunder en Beau van Erven Dorens aan de hand van verschillende thema’s (Mannen en kinderen, Mannen op school (als kind), Mannen en verkeer, Mannen en vakantie, Mannen alleen en Mannen en werk) het verschijnsel ‘man’ onder de loep namen. De programma’s waren een tv-registratie van de voorlichtingsavonden die deze mannen in april 2002 hielden in het Amsterdamse Betty Asfalt Complex. Nu is er dan ‘Op veler verzoek, vooral uit feminiene kring…’ het cursusboek met de essentiële teksten van de voorlichtingsavonden, inclusief ‘leermomenten’ (Mannen vinden het niet erg om te verliezen, als ze maar winnen), tips, spelmomenten, opdrachten, nuttige oefeningen etc. die het dagelijks leven met mannen kunnen veraangenamen. Een aardig en zeer amusant boekje waaraan behalve de hierbovengenoemde cabaretiers ook Erik van Muiswinkel, Diederik van Vleuten en Justus van Oel hun medewerking hebben gegeven. Met een voorwoord van Cisca Dresselhuys. ‘Voor alle vrouwen van Nederland die meer uit hun man willen halen!’

*********

Luchtige Kost

Met heel veel plezier heb ik dit ‘cursusboek’ in één adem uitgelezen. Ondanks dat ik niet alle cabaretiers in levenden lijve heb op zien treden, is het overduidelijk met heel veel zelfspot geschreven. Eigenlijk wonderlijk als je beseft dat veel mannen niet graag om zichzelf lachen, zoals ook in het voorwoord van Cisca Dresselhuys te lezen valt. Vrouwen blijken een heel dankbaar publiek voor een cabaretier, omdat zij over het algemeen grappen sneller doorhebben en ook om zichzelf en hun eigen sekse kunnen lachen. Mannen schijnen daar veel meer moeite mee te hebben. Als blondine, maak ik vaak en veel gebruik van het cliché dat blondjes dom zijn. Als ik iets ‘doms’ zeg word ik er niet op aangekeken en op momenten dat ik wel uitgeslapen reageer, verbaas is menigeen 🙂 Jammer genoeg verstaan niet veel mannen de kunst van zelfspot. De bedenkers van deze cursus maken veel en vaak gebruik van zeer herkenbare clichés en het is (voor vrouwen) een verademing deze stoere macho’s hun eigen tekortkomingen te zien toegeven!

De prijs van 12.50 euro vind ik persoonlijk iets aan de hoge kant, maar ach… de heren zullen wel gedacht hebben: eerlijkheid moet betaald worden! 

  Mannen voor vrouwen
bol.com Partner